Hrvatska vidi šansu u medicinskom turizmu

Porast potražnje usluga iz oblasti medicinskog i zdravstvenog turizma u velikoj mjeri je podstaknut dugim čekanjem u javnom zdravstvu i visokim troškovima kod privatnika u razvijenim državama
988 pregleda 0 komentar(a)
Ilsutracija, Foto: Reuters
Ilsutracija, Foto: Reuters

Marin Bosotina sprema svoju jahtu za prvo „velnes krstarenje“ u Jadranskom moru gdje će bogati klijenti koji brinu o zdravlju imati pristup ličnom ljekaru, nutricionisti, sportskom treneru i instruktoru joge.

Bosotina, koji sebe opisuje kao eksperta za borbu protiv starenja, želi da iskoristi širenje biznisa medicinskog turizma, koji Hrvatska smatra budućim pokretačem sektora koji trenutno čini 15-20 odsto njenog BDP, piše Rojters.

Porast potražnje usluga iz oblasti medicinskog i zdravstvenog turizma u velikoj mjeri je podstaknut dugim čekanjem u javnom zdravstvu i visokim troškovima kod privatnika u razvijenim državama poput Britanije i Italije, navodi britanska agencija.

Međunarodna firma koji se bavi istraživanjem u oblasti zdravstvene njege, MRFR, prognozira da će globalno tržište medicinskog turizma rasti 21,4 odsto godišnje do 2023.

Medicinski turizam, Hrvatska

Rojters prenosi zvanične procjene da oko 10 odsto turista dolazi u Hrvatsku zbog zdravstvene njege. Oni prosječno troše skoro četiri puta više u toj zemlji nego ostali turisti - skoro 300 eura dnevno.

„Smatramo da je zdravstveni turizam naš ključni proizvod za jačanje ponude i prihoda prije i nakon špica ljetnje sezone jer medicinski turisti troše više,“ kaže za Rojters Slavija Jačan Obratov iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Rojters navodi da su Mađarska i Slovenija već prepoznale medicinski turizam kao sektor sa potencijalno brzim rastom. Mađarska je postala jedno od najpopularnijih mjesta u Evropi za dentalni turizam, dok se Slovenija fokusira na banjske usluge.

Medicinski turizam, Hrvatska

Obratov je kazala da su mnogi koji dolaze radi zdravstvene njege iz susjednih država poput Italije, Slovenije, Austrije i Njemačke, ali da dolaze i Britanci.

Rojters piše da su poluostrvo Istra i grad Rijeka posebno razvili sektor stomatoloških usluga, pri čemu su klijenti uglavnom iz Italije. Usluge iz tog segmenta sve više pruža i Zagreb.

Daniel Baketić, vlasnik stomatološke klinike u Zagrebu, kaže da njegovi napori da privuče više stranih klijenata postepeno daju rezultate. On vidi društvene mreže kao važan instrument za promociju i napravio je specijalni veb sajt za britanske klijente.

„Oko 20 odsto naših klijenata trenutno čine stranci i njihov broj raste. Stomatološke usluge u Hrvatskoj mogu biti do 60-70 odsto jeftinije nego u zapadnoj Evropi i pacijent može uštedjeti čak 10 do 15 hiljada eura,“ kazao je za Rojters.

Medicinski turizam, Hrvatska
Medicinski turizam, Hrvatska(Foto: Reuters)

Bonus video: