TRAŽE HITAN DOGOVOR

Berlin poziva Dodika da prestane da blokira mjere za kontrolu migrantske krize u BiH

Kao primjer naveo je Dodikovo odbijanje da na nivou Predsjedništva BiH da saglasnost za aktiviranje vojske kako bi ona pomogla policiji u nadziranju granice sa Srbijom i Crnom Gorom a sprječava i da policija iz Federacije BiH pomogne Graničnoj policiji u tom poslu
975 pregleda 0 komentar(a)
Dodik, Foto: Betaphoto, Betaphoto, Betaphoto
Dodik, Foto: Betaphoto, Betaphoto, Betaphoto

Delegacija njemačke vlade i Bundestaga pozvala je danas vlasti u Bosni i Hercegovini da se hitno dogovore o rješavanju migrantske krize u BiH pri čemu su direktno prozvali člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji odbija ponuđena rješenja.

Njemačku delegaciju u BiH poslala je kancelarka Angela Merkel sa zadatkom da provjeri koji problemi sprječavaju efikasan nadzor nad migrantskom krizom u toj zemlji, prenosi Hina.

Jasno je da je problem u tome što na najvišem nivou vlasti nema saglasnosti o mjerama koje bi valjalo preduzeti, rekao je poslanik u Bundestagu Kristijan Šmit poslije sastanaka u Sarajevu, među kojima i s članovima Predsjedništva BiH.

"Očekujemo da će u Predsjedništvu BiH doći do usuglašavanja stavova... Očekujemo dogovor u BiH kako bismo mi mogli dati podršku, a očekujemo da tu saglasnost da Milorad Dodik", kazao je Šmit, bivši savezni ministar.

Ranije je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić otvoreno optužio Dodika da opstruira sprovođenje svih mjera za kontrolu ilegalnih migracija koje predloži Savjet ministara jer mu to služi kao alat kojim pokušava da destabilizuje BiH.

Kao primjer naveo je Dodikovo odbijanje da na nivou Predsjedništva BiH da saglasnost za aktiviranje vojske kako bi ona pomogla policiji u nadziranju granice sa Srbijom i Crnom Gorom a sprječava i da policija iz Federacije BiH pomogne Graničnoj policiji u tom poslu.

Njemačka i EU spremne su da osiguraju BiH dodatnu finansijsku i svaku drugu pomoć, a uslov je da BiH jasno definiše svoje potrebe u odnosu na problem ilegalnih migracija, rekao je Šmit.

Berlin je spreman da podrži BiH na putu za EU "uprkos zbunjujućim porukama iz Pariza", ali kao pretpostavku nastavka tog puta ima pravo da traži da BiH pokaže spremnost na saradnju.

"Imamo pravo da tražimo od odgovornih u BiH da sarađuju i približe svoja stajališta", upozorio je Šmit.

Stefan Majer, poslanik i državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Njemačke rekao je da su BiH kao i EU, a s njom i Njemačka u istoj situaciji kada je riječ o migrantskoj krizi.

"Svjesni smo da BiH nije mjesto na kojem se migrantska kriza može okončati no mislimo i da je odgovornost političara u BiH s kojim Njemačka želi konstruktivnu saradnju zasnovana na povjerenju kako bi se stvorili humani uslovi za migrante koji se nalaze u zemlji, ali i pomoći u borbi protiv ilegalnih migracija", izjavio je Majer.

Članovima njemačke delegacije bilo je važno da čuju da u BiH postoje planovi za zatvaranje kampa za smještaj migranata na Vučjaku kod Bihaća, odnosno za smještaj ilegalnih migranata na drugim lokacijama.