ŠEFOVI DIPLMATIJA EVROPSKE UNIJE

"Srbija i Crna Gora su pozvane da se uključe u napore za pospješivanje proširivanja EU"

Na pitanje da li se ta nova metodologija odnosi i na Srbiju i Crnu Goru koje već pregovaraju o članstvu na temelju utvrdjenog pregovaračkog okvira, Emili de Monšalen je uzvratila da "vjeruje da bi te zemlje mogle biti zainteresovane ako nova Evropska komisija predloži tu novu metodologiju"
2509 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 19.11.2019. 20:07h

Šefovi diplomatija Evropske unije su danas u Briselu razgovarali o francuskom predlogu i drugim mišljenjima o preinačenju i djelotvornijem daljem procesu pregovora o članstvu, a Srbija i Crna Gora su pozvane da se uključe u ove napore za pospješivanje proširivanja.

To su danas po završetku zasedanja izjavili ministri Francuske, Holandije i Austrije, a predsjedavajuća šefica finske diplomatije Tipi Tipurainen je novinarima rekla da se očekuje da nova Evropska komisija pošto preuzme dužnost u januaru sagleda šta sadrži francuski predlog o novoj metodologiji i zamisli drugih članica Unije o preuređenju pregovora o članstvu.

Francuska ministarka za Evropu Ameli de Monšalen je novinarima rekla da su svi ministri saglasni da se proces proširivanja preuredi i naglasili da je neupitna perspektiva Zapadnog Balkana za ulazak u članstvo Unije.

Ministarka Monšalen je navela da su svi ministri zaključili da Evropska komisija treba da u januaru iduće godine razmotri francuski i druge predloge i pruži tehničke i sve druge zaključke o mogućim promjenama okvira pregovora o članstvu.

"Druga zajednička poruka je da EU traži od zemalja regiona da uporedo nastave da sprovode reforme, a sve to-reforme u regionu i preuređenje samog procesa se moraju uporedo odvijati", tako da, istakla je ona, do proleća iduće godine bude jasno i u kojoj mjeri su Sjeverna Makedonija i Albanija sprovele tražene reforme.

Na pitanje da li se ta nova metodologija odnosi i na Srbiju i Crnu Goru koje već pregovaraju o članstvu na temelju utvrdjenog pregovaračkog okvira, Emili de Monšalen je uzvratila da "vjeruje da bi te zemlje mogle biti zainteresovane ako nova Evropska komisija predloži tu novu metodologiju".

"To je odluka koju one treba da donesu, a malo je prerano da od njih to zatražimo jer nema zvaničnog mandata, ali kad Evropska komisija iznese svoje predloge, tad će o sadržini moći da se razgovara s njima", istakla je francuska ministarka.

Ona je predočila da su Srbija i Crna Gora te koje treba da se odluče na temelju jednog realnog predloga, jer "danas smo se mi saglasili samo o političkim, načelnim stavovima koji su proslijeđeni Evropskoj komisiji da se o tome izjasni u januaru".

Holandski ministar inostranih poslova Stefen Blok je rekao da je vlada u Hagu voljna da prouči kako francuski, tako i predloge Italije i Austrije za pospješenje procesa pregovora o članstvu.

Holandija smatra da je posebno potrebno naglasiti važnost vladavine zakona, suzbijanja korupcije, i najprije će o tome još razgovarati ministri i potom uputiti predloge Evropskoj komisiji, rekao je Blok.

Francuska ministarka Monšalen je uoči zasijedanja izjavila da je ponuđena francuska nova metodologija za proširivanje politički predlog i rekla da je, imajući u vidu da u EU mnogi dele ocjenu da ima slabosti u pregovorima sa Srbijom i Crnom Gorom, EU spremna da o tome razgovara s Beogradom i Podgoricom s ciljem da se takođe "povrati poverenje među članicama i stanovništvom EU".

"Mislim", navela je ona, "da u EU mnogi dijele dijagnozu da postupak koji je pokrenut sa Srbijom i Crnom Gorom jeste utemeljen, ali koji ima slabosti".

"Tu se sve mora gledati jasno", podvukla je francuska ministarka i dodala "i ako Srbija i Crna Gora žele da se uključe u ovu novu dinamiku koja je pokrenuta, bićemo sasvim spremni da to razmotrimo".