Vrhovni sud Kosova odbio žalbu Samopredjeljenja, otvoren put potvrđivanju izbornih rezultata

"Zahtjev Samoopredjeljenja je, prema procjeni Vrhovnog suda, neblagovremen, budući da nije predat prije objavljivanja konačnih rezultata, niti 24 sata nakon objavljivanja konačnih rezultata 7. novembra. Ova žalba podnijeta je 15 dana nakon objavljivanja konačnih rezultata", navodi se u odgovoru suda
3218 pregleda 0 komentar(a)
Tači određuje novog mandatara, Foto: Betaphoto
Tači određuje novog mandatara, Foto: Betaphoto

Vrhovni sud Kosova odbacio je žalbu pokreta Samoopredjeljenje koji je zahtijevao da se prebroji više od 390 koverata sa glasovima iz dijaspore koji su u Centralnu izbornu komisiju (CIK) stigli 12. novembra.

Prema Vrhovnom sudu zahtjev je neosnovan jer nije podnijet u žalbenom roku od 24 sata pošto je CIK objavio konačne rezultate.

Izborni panel za žalbe i predstavke odbio je 23. novembra kao neosnovan zahtjev Samoopredjeljenja za prebrojavanje još 392 glasa koji su stigli 12. novembra, kako su mediji prenijeli, na adresu CIK-a.

"Zahtjev Samoopredjeljenja je, prema procjeni Vrhovnog suda, neblagovremen, budući da nije predat prije objavljivanja konačnih rezultata, niti 24 sata nakon objavljivanja konačnih rezultata 7. novembra. Ova žalba podnijeta je 15 dana nakon objavljivanja konačnih rezultata", navodi se u odgovoru suda.

Samoopredjeljenje se na odluku Vrhovnog suda može žaliti Ustavnom sudu Kosova.

Istovremeno odluka Vrhovnog suda otvara put potvrđivanju izbornih rezultata.

Nakon njihovog potvrđivanja CIK obavještava predsjednika Kosova da je izborni proces okončan i predsjednik je dužan da najkasnije u roku od 30 dana sazove konstitutivnu sjednicu Skupštine Kosova na kojoj se bira predsjednik i pet potpredsjednika kosovskog parlamenta.

Istovremeno predsjednik treba da odredi mandatara iz stranke ili predizborne koalicije koja je osvojila najveći broj glasova, u ovom slučaju iz Samoopredjeljenja.

Bonus video: