U novoj skupštini Kosova Samoopredjeljenju 29 poslanika, DSK 28

Na trećem mjestu je Demokratska partija Kosova sa 24 poslanika, dok je na četvrtom mjestu koalicija Alijansa za budućnost Kosova i Socijaldemokratska partija Kosova sa 13 poslanika
1137 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz kosovskog parlamenta, Foto: Betaphoto
Detalj iz kosovskog parlamenta, Foto: Betaphoto

Prema potvrđenim konačnim rezultatima prijevremenih parlamentarnih izbora najviše 29 poslanika u kosovskom parlamentu imaće Samoopredjeljenje, dok je Demokratski savez Kosova (DSK) na drugom mjestu sa 28 poslanika.

Na trećem mjestu je Demokratska partija Kosova sa 24 poslanika, dok je na četvrtom mjestu koalicija Alijansa za budućnost Kosova i Socijaldemokratska partija Kosova sa 13 poslanika.

Na petom mjestu po broju poslanika je Srpska lista koja ima 10 poslanika, dok je na šestom mjestu koalicija Socijaldemokratska inicijativa, Alijansa novo Kosovo i Partija pravde sa šest poslanika.

Od manjinskih partija i koalicija sedmo i osmo mesto dijele Bošnjačka koalicija Vakat i Demokratska partija Turaka Kosova sa po dva poslanika.

Po jednog poslanika su obezbijedili i Liberalna partija Egipćana, Nova demokratska stranka, Aškalijska partija za integracije, Nova Demokratska inicijativa Kosova, Jedinstvena goranska partija i Ujedinjena Romska partija Kosova.

Kako je ranije potvrđeno u toku su pregovori o poslijeizbornoj koaliciji Samoopredjelenja i DSK, koji zajedno imaju 57 poslanika.

Istovremeno Samoopredjeljenju se pridružio i poslanik Egipćanske liberalne partije, dok su dio te koalicije prema lideru Samoopredjeljenja Aljbinu Kurtiju i poslanici Fikrim Damka iz Turske demokratske partije Kosova, Rasim Demiri iz koalicije Vakat i poslanik Ujedinjene partije Roma Aljbert Kinoli.

Bonus video: