Protest "Jedan od pet miliona": Nepoznata osoba davila Markovića

Učesnici protesta koji su se okupili oko napadača, napravili su obruč i nisu mu dali da izađe, a pripadnici policije su ga potom priveli
10433 pregleda 1 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Jedan od pet miliona
Sa protesta, Foto: Jedan od pet miliona
Ažurirano: 30.11.2019. 20:34h

Nepoznata osoba napala je večeras jednog od organizatora protesta "Jedan od pet miliona" u Beogradu, Srđana Markovića koji ga je, po Markovićevim riječima, davio.

Marković je agenciji Beta rekao da je to drugi put da ga ista osoba napada i da je i ranije kao i večeras snimao organizatore protesta, ali da ne misli da je novinar ili policajac.

"Vidio sam ga kako prati i snima. Prišao sam mu sa uključenom kamerom da ga pitam ko je, a on me je napao i počeo da me davi", rekao je Marković.

Učesnici protesta koji su se potom okupili oko napadača, napravili su obruč i nisu mu dali da izađe, a pripadnici policije su ga potom priveli.

Jedan od pet miliona, protest
Sa protesta(Foto: Jedan od pet miliona)

Protest "Jedan od pet miliona" završen je večeras ispred Vlade Srbije u Beogradu, gdje je raširena velika košulja prekrivena crvenom bojom koja predstavlja krv, a u znak godišnjice protesta koji su počeli zbog napada na nekadašnjeg lidera Ljevice Srbije Borka Stefanovića.

Sa protesta je poručeno da se već godinu dana neprekidno svake subote okupljaju u borbi protiv nasilja i dikature koju, kako ističu, sprovodi aktuelna vlast na čelu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Mislili su da nećemo izdržati ni četiri subote, a evo nas 52 subote za redom, bez prekida već godinu dana u borbi protiv nasilja i diktature", rekla je jedna od predstavnika udruženja "Jedna od pet miliona" Valentina Reković na platou ispred Filozofskog fakulteta gdje je okupljanje učesnika protesta počelo.

Ona je kazala i da su za sve to vrijeme mnogi prisvajali proteste i da ih mnogi i danas prisvajaju, te istakla da su građani na ulici jedini vlasnici protesta, a "jedini organizator" Aleksandar Vučić.

Reković je rekla da aktuelnu vlast prate brojne afere i da je uzdrmana.

"Mi više nemamo Vladu nego mafijaški kartel, nemamo ministre nego izvršioce partijskih zadataka i nemamo institucije već kumove. Vratili smo jednu instituciju vratićemo i ostale", rekla je Reković osvrćući se na odluku Beogradskog Univerziteta o doktoratu ministra finansija Siniše Malog.

Novinar Srđan Škoro je rekao da prije godinu dana, kada su protesti prvi počeli, djelovalo da Vučić ne može pasti, ali da je danas godinu dana od prvog protesta sve više afera od kojih ne može aktulena vlast više da se brani i ne zna kako, te da su "počeli da se raspadaju".

"Zato svako od vas koji ste već godinu dana na ulici morate da budete ponosni na ovo što je urađeno. Svi ste vi rizikovali kada ste se pojavljivali na skupovima i snosite odgovornost da kada skinemo ovu zlu vlast da se promijeni sistem i da ova djeca mogu normalno da žive i da se zapošljavaju, a ne iseljavaju. Zato svi kao jedan iz subote u subotu do pobjede", rekao je Škoro.

Na večerašnjem protestu tokom šetnje bio je na vrhu kolone istaknut transparent "Ujedinjeni protiv diktature", što je bio slogan protesta 2017. godine koji su se održavali poslije izbora za predsjednika Srbije.

Poruka da svi kao jedan moraju da nastave borbu protiv aktuelne vlasti istaknuta je i ispred zgrade RTS gdje su se okupljenima na protestu "Jedan od pet miliona" pridružili i aktivisti Dveri, koji su u blokadi držali skoro dva sata ulaze u zgradu RTS.

Sa kamiona su pročitani zahtjevi Dveri, a lider te stranke Boško Obradović i njegovi aktivisti su pozvani da zajedno sa onima koji protestuju odu do zgrade Vlade Srbije.

Sljedeći protest najavljen je za sljedeću subotu kada će biti obilježena godišnjica od prvog protesta održanog u Beogradu.

Blokada sva tri ulaza u Radio-televiziju Srbije (RTS), koju su pripadnici pokreta Dveri počeli danas kasno poslijepodne, završena je jer su članovi ovog pokreta dobili poziv od organizatora protesta "Jedan od pet miliona", da im se pridruže u šetnji do vlade Srbije.