"OGROMAN KORAK"

Prvi put od rata 90-ih: BiH preuzima kontrolu nad svojim nebom

"Ovo je prvi put da Bosna preuzima kontrolu nad svojim vazdušnim prostorom i to je ogroman korak, imajući u vidu da Crna Gora, članica NATO, ne kontroliše svoje nebo, izjavio je danas za Rojters Davorin Primorac, direktor Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA)
2097 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Bosna i Hercegovina (BiH) će u ponoć preuzeti potpunu kontrolu nad svojom vazdušnim prostorom prvi put od rata 1990-ih.

Kontrolu su vršile mirovne snage na čelu sa NATO od 1995. do 2003, kada je prepuštena Srbiji i Hrvatskoj, dok BiH ne izgradi i modernizuje svoj sistem.

"Ovo je prvi put da Bosna preuzima kontrolu nad svojim vazdušnim prostorom i to je ogroman korak, imajući u vidu da Crna Gora, članica NATO, ne kontroliše svoje nebo, izjavio je danas za Rojters Davorin Primorac, direktor Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA).

BiH je 2014. preuzela kontrolu nad vazdušnim prostorom ispod 10.000 metara nakon 10-godišnjeg perioda uspostavljanja svog sistema za upravljanje vazdušnim saobraćajem i nakon obuke oko 400 radnika.

Srbija i Hrvatska su zadržale kontrolu iznad 10.000 metara, kao za vrijeme Jugoslavije.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić je danas u Sarajevu rekao novinarima da je preuzimanje gornjeg neba od izuzetnog značaja, prenio je Radio Slobodna Evropa.

"To je za nas značajno, prije svega zbog činjenice da u potpunosti ispunjavamo međunarodne standarde, da smo uspjeli obrazovati veliki broj kontrolora leta koji to mogu vrlo profesionalno preuzeti kada je pitanju BiH", naveo je Zvizdić.

"Biće to vrlo zahtjevan i odgovoran posao, ali u svakom slučaju i u tehničkom i u statusnom i u finansijskom smislu, vrlo koristan za BiH", kazao je Zvizdić.

Direktor BHANSA je rekao da su bile potrebne decenije da Bosna preuzme svoj vazdušni prostor zato što je u ratu uništena glavna infrastruktura i oprema, a takođe im je ostalo malo kvalifikovanih radnika, prenio je Rojters.

"Trebalo je puno vremena da se obuče kontrolori leta, obnovi infrastruktura i nabavi potrebna oprema, uključujući radarske sisteme", rekao je Primorac i dodao da BHANSA planira da dodatno unaprijedi kapacitete.

Bosanski kontrolori će nadzirati do 1.600 letova tokom prometnog dana, osam puta više nego ranije.

"Nakon preuzimanja kontrole od Hrvatske i Srbije, budžet BHANSA-e će porasti na 72,5 miliona bosanskih maraka 2020, sa 60 miliona prošle godine", dodao je Primorac.