Rama: Neučestvovanje Kosova u malom Šengenu političko samoubistvo

Rama je, nakon trećeg sastanka sa Aleksandrom Vučićem, Milom Đukanovićem i Zoranom Zaevim rekao da je "mali šengen" inkluzivna inicijativa te da je svako pozvan da u njoj učestvuje
5823 pregleda 6 komentar(a)
Đukanović, Vučić, Rama i Zaev, Foto: Hektor Pustina/AP
Đukanović, Vučić, Rama i Zaev, Foto: Hektor Pustina/AP

Premijer Albanije Edi Rama rekao je danas u Tirani da Kosovo ništa ne dobija odbijanjem da učestvuje u liberalizaciji u okviru regionalne inicijative "mali šengen", te da su takvi stavovi rezultat unutrašnje politike koju on smatra "slijepom ulicom za Kosovo".

"Zatvaranje, odbijanje i protekcionizam nikad nisu donijeli ništa dobro", dodao je on.

On je, nakon trećeg sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i premijerom Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevim rekao da je "mali šengen" inkluzivna inicijativa te da je svako pozvan da u njoj učestvuje.

"Ova inicijativa je most između prošlosti koja nas razdvaja i budućnosti koja nas spaja", rekao je Rama.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Evropske unije, Svjetske banke, Stejt departmenta, Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropske investicione banke i drugih značajnih finansijskih međunarodnih organizacija.

"Ovaj cio proces je u potpunosti koherentan sa ambicijom koju su sve zemlje pokazale i sa posvećenošću svake zemlje da postane dio evropske porodice tako što ćemo udružiti snage da ubrzamo taj proces", rekao je Rama i dodao da će se inicijativom postaviti standardi koji su u skladu sa četiri slobode EU.

On je kazao da je sa Evropskom komisijom i svjetskom bankom dogovoreno da će se na narednom sastanku, koji će se održati u februaru u Beogradu, izraditi nacrt o razvoju koji se očekuje iz ove inicijative.

Komisija je, kako je naveo, spremna da namijeni 1,2 milijarde eura sljedeće godine zemljama regiona u funkciji inplementacije sporazuma.

Rama je rekao da je najbitnija dobra komunikacija, stalni dijalog i saradnja u oblastima u kojima se države slažu.

Naveo je da će inicijativa poboljšati ekonomije svih zemalja koje učestvuju, te da zlonamjerni komentari da slobodan protok neće imati pozitivnog uticaja dolazi od onih koji ne žive u stvarnosti.

Bonus video: