LIDER SAMOOPREDJELJENJA NE ŽELI NOVE IZBORE

Propao dogovor Kurtija i Ise Mustafe, Kosovo bez vlade

Konstitutivna sjednica Skupštine Kosova je zakazana za 26. decembar, u 15 časova. Na toj sjednici treba da se potvrde mandati poslanika, potom oni treba da polože zakletvu i zatim će biti izabrani predsjednik i pet potpredsjednika Skupštine Kosova
4462 pregleda 0 komentar(a)
Aljbin Kurti, Foto: Facebook/screenshot, Facebook/screenshot, Facebook/screenshot
Aljbin Kurti, Foto: Facebook/screenshot, Facebook/screenshot, Facebook/screenshot

Dogovor o vladi između Samoopredjeljenja (PS) Aljbina Kurtija i Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ise Mustafe je propao, a Kosovo je ostalo bez vlade.

Kurti je, kako prenosi N1, saopštio da ne želi nove izbore.

"Naša ponuda DPK-u je istekla. Ne možemo i ne želimo da ponudimo više", saopštio je Kurti u video-poruci objavljenoj na Facebooku.

On je dodao da je njegova stranka napravila pet kompromisa, ali da DSK nije bila spremna za to.

On je dodao da u četvrtak na konstitutivnu sednicu novog saziva kosovske skupštine odlazi bez dogovora o formiranju vlade.

Iznio je da je u predlogu koji je dao u ponedjeljak, bilo "pod jedan" da Samoopredjeljenju, kao pobedničkoj stranci, pripada mjesto predsjednika i prvog potpredsjednika kosovskog parlamenta, ali da je spreman da prihvati da predsjednik Skupštine Kosova bude iz DSK, dok bi PS pripala mjesta dva potpredsjednika.

Kurti je rekao da je predlog bio da se položaj predsjednika Kosova ostavi za kasnije, ali da ukoliko DSK insistira na toj funkciji, onda PS traži Ministarstvo unutrašnjih poslova "koje je od životnog značaja za ostvarivanje programa PS i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije".

Kurti je. prenosi N1, rekao da bi DSK dobio pravo da predlaže kandidata za predsjednika Kosova ako se prethodno ne obezbijedi nezavisni i nestranački kandidat koji je prihvatljiv za sve. O predlogu kandidata iz DSK saglasnost treba da da i Samoopredjelenje, kazao je Kurti.

Treći predlog je podrazumijevao da pošto je DSK zahtijevalo da se Ministarstvo kulture, omladine i sporta podijeli, onda bi Ministarstvu obrazovanja, nauke i tehnologije pripadala kultura, dok bi sporta pripadao Ministarstvu zdravlja.

Po tom predlogu, srpskoj zajednici bi pripadalo ministarstvo za povratak i zajednice dok bi ministarstvo regionalnog razvoja pripalo nesrpskim manjinama.

"Želimo da odgovornost vlasti podijelimo pošteno i velikodušno, odričući se mjesta pobjednika (predsjednika Skupštine), dajući drugoj strani polovinu programa i polovinu vlade", rekao je Kurti.

On je dodao da želi da se "ovih dana uspostavi nova vlada, a ipak ćemo morati sačekati. Čekanje košta našu državu, društvo, ekonomiju, ali smo primorani da čekamo jer ne želimo nove izbore".

"Ono što želimo su nove institucije, a do toga možemo doći samo ako se u razgovorima o formiranju vlade, obje strane vode vrijednostima transparentnosti, pravde i osjećaja građanske i patriotske dužnosti", rekao je Kurti.

Konstitutivna sjednica Skupštine Kosova je zakazana za sjutra, 26. decembar, u 15 časova. Na toj sjednici treba da se potvrde mandati poslanika, potom oni treba da polože zakletvu i zatim će biti izabrani predsjednik i pet potpredsjednika Skupštine Kosova - tri iz redova albanskih i stranaka i po jedan iz redova srpske i drugih manjinskih zajednica.