Umalo incident u Skupštini Srbije: "Ja mogu reći da je Đukanovićev režim ustaški, ali Vučić ne smije"

Radikali su tražili da Srbija učini "sve što može" i pomogne Srbima u Crnoj Gori i da se obrati Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN)
27148 pregleda 11 komentar(a)
Skupština Srbije, Foto: Screenshot/Youtube, Screenshot/Youtube
Skupština Srbije, Foto: Screenshot/Youtube, Screenshot/Youtube

Tokom debate u Skupštini Srbije o Crnoj Gori zbog noćašnjeg usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, vladajuća većina je istakla da problemi moraju biti riješeni mirnim putem, dok je dio opozicije negodovao zbog "mlake reakcije" Srbije, a umalo je došlo i do incidenta pošto je poslaniku Srpske radikalne stranke izrečena opomena.

Radikali su tražili da Srbija učini "sve što može" i pomogne Srbima u Crnoj Gori i da se obrati Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN).

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Miljan Damjanović je negodovao jer je poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Marković rekao da on "može reći" da je "režim Mila Đukanovića ustaški", ali da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić "to ne smije" i da njegove riječi imaju težinu, te Vlada Srbije i predsjednik moraju obazrivo da vode računa o postupcima kako ne bi otežali i onako težak položaj Srba u Crnoj Gori.

"To da li Aleksandar Vučić ima ili nema snage ili volje da kaže šta se dešava u Crnoj Gori, a vi ovdje da Milov režim nazivate ustaškim je potpuna glupost, itekako predsjednik ima pravo...", rekao je Damjanović, a predsjedavajući Miroljub Arsić ga je prekinuo.

Iako mu je predsjedavajući isključio mikrofon, Damjanović je i dalje govorio s mjesta, te mu je Arsić izrekao opomenu.

Damjanović je ljutito krenuo ka predsjedavjućem i pitao ga da li možda hoće da ga izbacuje iz sale i hapsi kao što to čine "milogorci".

Situacija se ipak smirila i Damjanović se vratio na mjesto, a predsjednica Skupštine Maja Gojković, kada je preuzela predsjedavanje, na zahtjev šefa poslaničke grupe SNS Aleksandra Martinovića povukla je opomenu.

"Opomenu poslaniku Damjanoviću povucite, ništa Srbima u Crnoj Gori nećemo donijeti ako ovdje počnemo da se hvatamo za gušu mi naprednjaci s radikalima", rekao je Martinović poslije čega je Gojković povukla opomenu.

On je kazao da je "scenario" u Crnoj Gori i Republici Srpskoj isti: "Da se mi Srbi dohvatimo za gušu, a činjenica je da postoji samo jedan savez u okruženju, a znate koji, i da dodje i kaže: 'Ovdje sada mir!' ".

Martinović je kazao da vlast u Srbiji, kao i oni koji kritikuju postupke domaće vlasti zbog zbivanja u Crnoj Gori, žele dobro srpskom narodu i crkvi u Crnoj Gori.

Napomenuo je da, po Ustavu, Vlada Srbije vodi spoljnu politiku i rekao da poslanici SNS imaju puno povjerenje u Vladu i predsjednika Srbije da će "preduzeti sve moguće što je Ustavom predviđeno da se zaštite legitimna prava i sprskog naroda u Crnoj Gori".

On je rekao da vjeruje da će reagovati i Vaseljenska patrijaršija i Ruska pravoslavna crkva.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je da ništa što se bude dešavalo ili desilo u Crnoj Gori Republici Srpskoj ne može biti bez posljedica u Beogradu, te optužio "strance" da žele da zavade Srbe.

"Obratimo pažnju svi zajedno na ovo što se dešava: Da li je slučajno da se u isto vrijeme u Crnoj Gori i Banjaluci skoro po istom scenariju suprotstavljajaju građani koje doživljamo kao sebi najbliže? Mislite li da su slučajno scene u Banjaluci preslikane onim u Podgorici? Misilte da se to ne radi da bi upravo to prenijelo u Beograd?", upitao je Vulin.

On je kazao da "to nije slučajno" da je ozbiljno i da su cilj "sukobi među Srbima" i da se to "završi u Beogradu na kraju".

"Moramo da učinimo sve što je do nas, da do toga ne dođe, i da ne dopustimo da se to prelije u Beograd. Ako se prelije u Beograd, desiće se ne zato što to žele Srbi nego stranci", rekao je Vulin.

Poslanik Socijalističke partije Srbije (SPS) Neđo Jovanović kazao je da je dobro što se iz Skupštine može čuti zabrinutost za Srbe.

Napomenuo je da vlast u Srbiji "dobro zna kakva je situacija u Crnoj Gori", i da problem mora da se riješi mirno i pravnim sredstvima i da se vlasti izbore za narod ne samo u Crnoj Gori, nego i Republici Srpskoj i na Kosovu, i svuda gdje Srba ima.

Bonus video: