Čanak: Vlast u Srbiji da uskrati podršku nacionalističkoj opoziciji u Crnoj Gori

"Dobrosusjedski odnosi se ne mogu graditi podrškom Andriji Mandiću i ostalim ekstremistima i nasilnicima. Oni nisu i ne mogu biti istinski predstavnici Srba u Crnoj Gori, oni su samo političko krilo Amfilohija Radovića u ostvarivanju njegovog stvarnog nauma - zatiranja crnogorskog nacionalnog i kulturnog identiteta i nestanak države Crne Gore", istakao je lider LSV
7905 pregleda 9 komentar(a)
Čanak na Kongresu DPS, Foto: Boris Pejović
Čanak na Kongresu DPS, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.12.2019. 16:59h

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozdravila je danas usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori, a predsjednik te stranke Nenad Čanak pozvao je vlast u Srbiji da uskrati podršku crnogorskoj opoziciji koju je nazvao ekstremističkom.

"Ovim zakonom, koji je usklađen sa najvišim evropskim standardima, garantuje se da nijedna vjerska organizacija ne može biti jača od države i djelovati na štetu građanskog društva u Crnoj Gori. LSV čestita poslanicima DPS-a koji su pod velikim pritiskom i prijetnjama nasiljem ostali mirni i u demokratskoj atmosferi cio proces usvajanja zakona doveli do kraja", navodi se u saopštenju lidera LSV.

Čanak je dodao da LSV najoštrije osuđuje noćašnje "vandalsko i terorističko ponašanje, neskrivene prijetnje upotrebom nasilja kao i demonstraciju sile, kojima se poslužila nacionalistička opozicija u Crnoj Gori".

"Usvajanje zakona o slobodi vjeroispovijesti, kojim će se poslije više decenija, na evropski način i uz poštovanje sekularnih principa, riješiti pitanje vjerskih sloboda u Crnoj Gori, poslanici i lideri Demokratskog fronta su iskoristili da još jednom kroz huliganske i nasilničke metode progovore o karakteru rušilačke ideologije na kojoj je zasnovana ta politička grupacija", ocijenio je Čanak.

Čanak je pozvao vlast u Srbiji da uskrati podršku, kako je naveo, predvodnicima i promoterima nasilnih i terorističkih metoda u Crnoj Gori.

"Dobrosusjedski odnosi se ne mogu graditi podrškom Andriji Mandiću i ostalim ekstremistima i nasilnicima. Oni nisu i ne mogu biti istinski predstavnici Srba u Crnoj Gori, oni su samo političko krilo Amfilohija Radovića u ostvarivanju njegovog stvarnog nauma - zatiranja crnogorskog nacionalnog i kulturnog identiteta i nestanak države Crne Gore", istakao je lider LSV.

Čanak je poručio da LSV i ovoga puta, "u atmosferi pritisaka i nasilja, ostaje uz svoje prijatelje u Crnoj Gori koji su se pokazali mudrijima od svih ekstremističkih grupa", dodajući da je to još jedna potvrda zbog čega je Crna Gora lider u evropskim integracijama na Zapadnom Balkanu.

Bonus video: