NAJVEĆI MITOVI

Priča o sušenju veša iz Hrvatske među top 5 neistina o EU

Udmah uz hrvatsku obmanu stoji priča iz Finske da EU zabranjuje fudbal
4060 pregleda 3 komentar(a)
Detalj iz Dubrovnika, Foto: Shutterstock
Detalj iz Dubrovnika, Foto: Shutterstock

Objašnjenje da je Evropska unija tražila da se zabrani sušenje veša na užetu – tiramolu ili štriku – na pročeljima kuća, što su ljetos uveli neki gradovi u Hrvatskoj, jedan je od pet najvećih mitova i neistina o Uniji ove godine, objavila je Evropska komisija.

Udmah uz hrvatsku obmanu stoje priče iz Finske da EU zabranjuje fudbal, ona iz Austrije da zbog pravila EU tijelo pokojnog vozača formule 1 Nikija Laude mora biti ekshumirano, vijest iz Češke da EU zabranjuje neke vrste noževa kako Česi više ne bi skupljali gljive, te belgijska priča da EU ograničava veličinu grudnjaka, navodi Večernji list.

Bilo smiješno ili ne, sve su priče u matičnim državama izazvale snažne reakcije javnosti. Ali među njima postoji i razlika – dok su strane priče rezultat (ne)namjernog medijskog tumačenja nekih odredbi Unije ili pak slobodna konstrukcija bazirana na njima, priča iz Hrvatske potekla je sa službenog nivoa, u ovom slučaju lokalne vlasti.

U avgustu su ostrva Šolta i Mljet, Kolan na Pagu, Rijeka i Kaštela uneli u Zakon o komunalnom uslugama odredbu o zabrani tiramola, s kaznama do dvije hiljade kuna (oko 270 eura). Na negodovanje javnosti, koja je takvu odluku dočekala na nož, pozivajući se na to da je takvo sušenje veša tradicija od pamtivijeka, da je dio identiteta i kulture i turistička atrakcija, iz grada Kaštela su uzvratili da to traži EU i kako je odluka usklađena s direktivama Unije. Apsolutno ništa od toga nije bilo tačno, prenosi Hina.

Sintagma “to od nas traži EU” notorna je širom Unije, a dobro je poznaje i hrvatska javnost. Lažna upozorenja da će ulaskom u Uniju biti zabranjeno klanje svinja ili pak sir i kiselo mlijeko, služila su i kao političko sredstvo lobiranja protiv pridruženja, donosi Večernji list.

Preporučujemo za Vas