Ankete: Milanović ostavio bolji utisak u TV duelu sa Grabar-Kitarović

Govoreći o spoljnoj politici, na pitanje da li bi pozvao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Hrvatsku, Milanović je rekao da ga on nije zvao ali da ne misli da se na Srbiji treba iskaljivati
3113 pregleda 1 komentar(a)
Milanović i Grabar Kitarović, Foto: Beta-AP
Milanović i Grabar Kitarović, Foto: Beta-AP

Kandidati Socijaldemokratske partije (SDP) Zoran Milanović i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Kolinda Grabar-Kitarović, šest dana uoči drugog kruga izbora za predsjednika Hrvatske, sučelili su se u tv debati na RTL u kojoj je prema anketama portala ubjedljivo bolji utisak ostavio Milanović, dok analitičari smatraju da nije bilo jasnog pobjednika.

Aktuelna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, kandidatkinja HDZ i kandidat SDP Zoran Milanović, koji je u prvom krugu pobijedio s tri odsto prednosti, odgovarali su na set pitanja iz političkog, privrednog, društvenog i ostalih područja javnog života.

Govoreći o spoljnoj politici, na pitanje da li bi pozvao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Hrvatsku, Milanović je rekao da ga on nije zvao ali da ne misli da se na Srbiji treba iskaljivati.

"Na neki način raditi s tim ljudima treba. Raditi, ne se grliti, a onda 'rigati' vatru", rekao je Milanović.

Kolinda Grabar Kitarović je uzvratila da ona ne bljuje vatru na Vučića, već da je samo rekla da nema dalje dok Srbija ne preda papire o nestalima.

"Vi ste bili desna ruka političkog komesara Ive Sanadera. Vučić je ovdje radio cirkus, to je vaša zasluga. Ja s Vučićem mogu pričati o nestalima, ali vrijeme ide, posao se vrti. Baviću se i nestalima, baviću se i poslom", rekao je Milanović.

Na pitanje treba li Hrvatska da blokira Srbiju na putu u EU Milanović je rekao da ne treba.

"Srbija ima nesreću da je vodi jedan ratni kabadahija. Taj čovjek vodi Srbiju u ime beogradske čaršije, a to nije srpska država i narod. Ja vidim partnera, tu rade hrvatske firme", dodao je.

Na pitanje zašto vjeruje da je baš ona bolja izbor Grabar Kitarović je rekla da ona nudi program.

"Prije pet godina, kad sam postala predsjednica, zemlja je bila u dubokoj krizi. Danas je Hrvatska bolja, ali još uvek držim da treba makroekonomske činioce preliti na račune građana, da bi građani živeli bolje. Zato tražim drugi mandat, tražim kontinuitet politike promjena", navela je.

Milanović je na isto pitanje rekao da on ima veliko iskustvo što je, dodao je, garancija da će se ponašati predvidivo u pozitivnom smislu. "Imam brojne međunarodne kontakte, vodio sam vladu koja je zemlju ostavila u ritmu privredne ekspanzije", rekao je.

Grabar-Kitarović replicirala da je zatekla Hrvatsku koje je bila opustošena požarom pesimizma, na šta je Milanović je dodao da je "2015. završila sa 4. kvartalom rasta, s rastom BDP-a, s najnižom kamatnom stopom na dug - tri odsto".

U uobičajenim anketama na portalima o tome ko je ostavio bolji utisak u sučeljavanju predsjedničkih kandidata uvjerljivu pobjedu odnio je Milanović.

Na net.hr Milanović je bio bolji za 80 odsto čitalaca, na tportalu taj je odnos 65 prema 35, na RTL-u 72 prema 28, na Jutarnjem 68 prema 32, a na Večernjem 60 prema 40 odsto u korist kandidata SDP.

Analitičari međutim, smatraju da je ishod manje više bio neriješen. Slažu se da je Milanović dominirao argutmentima, sadržajem i retorikom, ali svi ističu pretjeranu agresivnost, bahatost, nervozu i samodopadnost.

Kod Grabar Kitarović pohvaljuju izuzetnu mirnoću, suzdržanost i pripremljenost, ali zamjeraju nedostatak argumenata i jasnog stava te previše praznih fraza i ponavljanje.

Bonus video: