Hrvatska: Sjutra drugi izborni krug

Pravo na biranje ima 3,86 miliona birača u Hrvatskoj i inostranstvu, što je 5,4 hiljade više u odnosu na prvi izborni krug
1041 pregleda 2 komentar(a)
Hrvatska zastava, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Hrvatska zastava, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Drugi izborni krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj biće održan sjutra, a birači će odlučiti da li će u narednih pet godina na čelu države imati predsjednicu ili predsjednika, Kolindu Grabar Kitarović (HDZ) ili Zorana Milanovića (SDP).

Pravo na biranje ima 3,86 miliona birača u Hrvatskoj i inostarnstvu, što je 5,4 hiljade više u odnosu na prvi izborni krug.

Državna izborna Komisija pozvala ih je da iskoriste svoje pravo i izađu na glasanje, prenosi agencija Hina.

Potpredsjednica Komisije, Vesna Fabijančić Križanić, pozvala je birače da sjutra izađu na glasanje i iskoriste svoje pravo na način kako to smatraju da treba da bude.

Ona je naglasila je da će sjutrašnji izbori biti sprovedeni kao i svi dosadašnji, pošteno i po najvišim standardima.

„Sigurna sam da će i drugi izborni krug biti sproveden profesionalno i na transparentan način kao što je sproveden i prvi“, rekla je potpredsjednica DIP-a.

Za drugi izborni krug je sve spremno, odštampani su i distribuirani glasački listići i ostali izborni materijal, a glasanje počinje u sedam, a završava se u 19 sati.

Kao i u prvom krugu, birači će moći glasati na ukupno 6.533 biračkih mjesta, u Hrvatskoj ih je 6.409, inostranstvu, odnosno u 47 država, 124, od čega trećina (44) u Bosni i Hercegovini.

Istočna Australija prva će otvoriti birališta za izbore, već u subotu u 21 sat po hrvatskom vremenu, posljednji će to učiniti Los Anđelos u nedjelju u 16 sati, po našem vremenu.

Drugi krug, sedmih predsjedničkih izbora pratiće 24.333 posmatrača, 63 više nego u rekordnom, prvom izbornom krugu

Prve rezultate drugog izbornog kruga, DIP će objaviti u 20 sati, a ažuriraće ih će ih svakih pet minuta, umjesto svakih deset, kako je to bilo u prvom krugu.

Hrvatski predsjednik ili predsjednica izabraće se u drugom krugu, jer u prvom, 22. decembra niko od 11 kandidata nije dobio većinu glasova svih birača koji su glasali.

Bonus video: