Junker u Prištini: Ratifikacija preduslov vizne liberalizacije

Prema njegovim riječima, borba protiv kriminala i korupcije treba da se produbi i dodao da nije zadovoljan što su građani Kosova jedini u Evropi koji ne mogu da putuju bez viza
3 komentar(a)
Žan Klod Junker, Žan-Klod Junker, Hašim Tači, Foto: Beta-AP
Žan Klod Junker, Žan-Klod Junker, Hašim Tači, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 28.02.2018. 16:51h

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pozvao je danas poslanike Skupštine Kosova da ratifikuju sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom koji je preduslov za ukidanje viza (ulazak na Šengen listu) za građane Kosova.

"Suštinski je da vaša zemlja brzo izglasa razgraničenje (demarkaciju), koja je suštinski, nezaobilazni korak ka liberalizaciji viza, od čega će koristi imati vaši sugrađani Albanci i Srbi", rekao je Junker na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem.

Prema njegovim riječima, borba protiv kriminala i korupcije treba da se produbi i dodao da nije zadovoljan što su građani Kosova jedini u Evropi koji ne mogu da putuju bez viza.

Govoreći o strategiji proširenja EU na Zapadnom Balkanu Junker je kazao da je njen cilj produbljivanje reformi i saradnje zemalja zapadnog Balkana.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, predsjednik Evropske komisije je rekao da odnosi dvije strane treba da uđu u novu fazu u kojoj Srbi i Albanci treba da se pomire na putu ka EU.

Predsjednik Kosova Hašim Tači ocijenio je da prisustvo trojice najviših evropskih zvaničnika predstavlja nepokolebljivu podršku EU Kosovu i državama zapadnog Balkana.

On je zahvalio EU koja je shvatila značaj razvoja svih zemalja zapadnog Balkana.

Kosovo je prema njegovim riječima snažno opredijeljeno da dobije status kandidata za članstvo u EU.

On je dodao da dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine nema alternativu i zahvalio visokoj predstavnici EU Federiki Mogerini na strpljenju i odlučnosti u tom procesu.

"Dijalog je vrlo težak proces, ali ostaje jedini put za Kosovo i Srbiju", kazao je Tači i dodao da će se taj proces okončati pravno-obavezujućim sporazumom.

"Mi ne tražimo, niti očekujemo prečicu za učlanjenje u EU, ali tražimo da se cijene naše angažovanje i napori", rekao je Tači.

Bonus video: