Popov: Vučić produžava vlast predstavljajući se kao zaštitnik srpskog naroda

"Dakle, njemu (Vučiću) ide potpuno u račun da, proizvodeći nacionalizam i suprotnosti sa drugima, on bude taj koji je zaštitnik srpskog naroda, pa zato na tome i pliva", kaže Popov
5860 pregleda 11 komentar(a)
Vučić i patrijarh srpski Irinej, Foto: BETAPHOTO
Vučić i patrijarh srpski Irinej, Foto: BETAPHOTO

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić produžava svoju vlast predstavljajući se kao "zaštitnik srpskog naroda", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Aleksandar Popov iz nevladine organizacije Centar za regionalizam.

Popov za Facebook rubriku Zašto? RSE u tom ključu tumači i poruku predsjednika Srbije da bi Zakon o slobodi vjeroispovijesti sličan onom u Crnoj Gori mogao biti usvojen i na Kosovu, što niko zvanično na Kosovu nije iznio kao mogućnost.

Vučić je povodom usvajanja Zakona koji je na snagu u Crnoj Gori stupio 8. januara, a koji je Srpska pravoslavna crkva (SPC) okarakterisala kao "pokušaj otimačine crkvene imovine u Crnoj Gori", rekao da pripreme za sličan zakon na Kosovu već vidi kroz, kako je naveo, tamošnje udžbenike i kampanju u čijem je fokusu kosovska baština koja "treba da bude različita od srpske".

Aleksandar Popov
Popov(Foto: Screenshot/Youtube)

"On je na taj način još pojačao priču da je Crna Gora time ne samo priznala nezavisnost Kosova nego dala i alibi Kosovu da donese još jedan takav zakon 'koji je usmjeren protiv Srba i srpskih manastira i crkava' ", kaže Popov.

Crna Gora je Zakon o slobodi vjeroispovijesti i pravnom položaju vjerskih zajednica usvojila 26. decembra prošle godine i od tada se u Crnoj Gori i Srbiji, održavaju protesti SPC.

Za SPC sporna je formulacija Zakona da će "svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u vlasništvo neke vjerske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina i upisani kao kulturno blago".

Popov ocjenjuje da su od početka jačanja tenzija sa Crnom Gorom zbog usvajanja Zakona, afere u Srbiji kojima su osumnjičeni najviši predstavnici vlasti gurnute u stranu.

"Dakle, njemu (Vučiću) ide potpuno u račun da, proizvodeći nacionalizam i suprotnosti sa drugima, on bude taj koji je zaštitnik srpskog naroda, pa zato na tome i pliva", kaže Popov.

Popov dodaje da gotovo nema ni jedne države sa prostora bivše Jugoslavije sa kojom vlast u Beogradu ima korektne odnose.

"Moramo imati u vidu da je to garnitura koja je bila dio vladajuće nomenklature devedesetih, kada su vođeni ratovi koji su počeli tako što je proizvođen nacionalizam i animozitet prema drugima. Onda su na tome plivali dok na kraju nije dogorjelo i dok se nije istopila cijela ta priča", navodi Popov.

On zaključuje da se danas ponavlja matrica koja se dešavala i devedesetih godina.

Bonus video: