ORGANIZACIJA POZNATA KAO "OKO NARODA"

Osmorici Kosovara zatvorske kazne zbog zavjere: Planirali ubistvo Tačija i Mustafe

Demokratska partija Kosova (DPK) optužila je juče Pokret Samoopredjeljenje da stoji iza terorističke organizacije „Oko naroda“, dok je iz Samoopredjeljenja saopšteno da su izjave koje su na sudu dali lider DPK Kadri Veselji i Tači „lažne“
5656 pregleda 5 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: Beta, Beta
Hašim Tači, Foto: Beta, Beta

Osnovni sud u Prištini osudio je juče osam muškaraca za pokušaj ubistva bivšeg političara i za zavjeru za ubistvo predsjednika i premijera Kosova 2017.

Kazne od dvije do 12 godina su izrečene pripadnicima organizacije poznate kao „Oko naroda“, koju su predsjednik Hašim Tači i sud opisali kao terorističku organizaciju.

Murat Jašari je dobio deset godina zatvora za ranjavanje bivšeg političara i istaknutog advokata Azema Vlasija na pragu njegove kuće u martu 2017, prenio je Rojters.

Sud je saopštio da je Vlasi bio prva žrtva na spisku potencijalnih meta, na kojem su se nalazili i Tači i Isa Mustafa, koji je tada bio premijer.

„Cilj im je bio da ozbiljno destabilizuju ili unište političke, ekonomske, ustavne ili društvene strukture Republike Kosovo,“ navela je u presudi predsjedavajuća sutkinja Naime Krasnići Jašanica.

Sud je saopštio da su na „listi za odstijel“ bili i vjerski lideri, biznismeni i novinari.

Demokratska partija Kosova (DPK) optužila je juče Pokret Samoopredjeljenje da stoji iza terorističke organizacije „Oko naroda“, dok je iz Samoopredjeljenja saopšteno da su izjave koje su na sudu dali lider DPK Kadri Veselji i Tači „lažne“, prenijela je Beta.

„Demokratska partija Kosova oštro osuđuje učešće Pokreta Samoopredjeljenje, koji je zlonamjerno stvorio, inspirisao i gurnuo ovu terorističku grupu da eliminiše političke protivnike, i zahtijeva da se distancira od ove terorističke grupe“, saopštio je DPK.

Samoopredjeljenje je uzvratilo da bi DPK prvobitno trebalo da se distancira od lažnih izjava koje su pod zakletvom na sudu dali Veselji i Tači, „da su Aljbin Kurti i Glauk Konjufca dio organizacije ‘Oko naroda’, zbog čega su Konjufca i Kurti podnijeli krivične prijave“.

Advokati osuđenih su najavili da će se žaliti.

Preporučujemo za Vas