"Građani Crne Gore ne podržavaju politiku mržnje prema Srbiji koju vodi Milo Đukanović"

Osim o Crnoj Gori tokom sjednice poslanici su postavljali pitanja o radu namjenske industrije, o medijima, demografiji i ratnim zločinima.
5644 pregleda 10 komentar(a)
Skupština Srbije, Foto: Screenshot/Youtube, Screenshot/Youtube
Skupština Srbije, Foto: Screenshot/Youtube, Screenshot/Youtube

Jelena Vujić Obradović iz Jedinstvene Srbije povodom prebijanja mladića u Podgorici prenijela je uvjerenje lidera njene stranke Dragana Markovića Palme da građani Crne Gore ne podržavaju, kako je rekao, "politiku mržnje prema Srbiji koju vodi Milo Đukanović".

Ona je to rekla na sjednici Skupštine Srbije.

I samostalni poslanik Đorđe Vukadinović se osvrnuo na dešavanja u Podgorici gde je, kako je rekao, nakon usvajanja skandaloznog Zakona o slobodi vjeroispovjesti, došlo do fizičkog obračuna sa neistomišljenicima.

Vukadinović je pitao premijerku Anu Brnabić i Ministarstvo spoljnih poslova, pošto su SPC i narod pokazali uzdržanost i odlučnost u protestu, a došlo je do fizičkog nasilja, "da li će nešto preduzeti, ili će samo ponavljati izjave da moramo biti promišljeni i ne smijemo dolijevati ulje na vatru. "

Osim o Crnoj Gori tokom sjednice poslanici su postavljali pitanja o radu namjenske industrije, o medijima, demografiji i ratnim zločinima.

Poslanik Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić rekao je da je Državna revizorska institucija (DRI) u Namjenskoj industriji u Trsteniku utvrdila da je firma "Iveks" iz Beograda ostvarila dobit na ime trgovine svijetlećim granatama od 400.000, o čemu nije podnijela povratni izveštaj.

DRI je utvrdila i da je firma GIM kao posrednik u trgovini između namjenske Trstenik i kupca, 2017. i 2018. godine zaradila 1.640.560 dolara, koje takođe nije prijavila, pa je Mirčić pitao tužilaštvo da li je ispitalo poslovanje GIM-a i čitave Namjenske.

Mirčić je rekao i da je 2014. godine podnijeta prijava zbog malverzacija prilikom izgradnje puta Ub - Lajkovac, kada je rekonstrukcija 12,7 kilometara asfalta plaćena 13 miliona evra i pozvao je tužilaštvo da objavi rezultate istražnih radnji.

Mirčić je rekao da se Srpska napredna stranka zbog hapšenja Miroslava Miškovića, do danas percipira kao stranka koja se bori protiv kriminala, pa da bi sad pred izbore mogla da objavi šta se radi na tom polju.

Premijerku i ministarku saobraćaja Zoranu Mihajlović, Đorđe Vukadinović je pitao da li sporazumi sa Prištinom o aviosaobraćaju i željezničkom saobraćaju imaju elemente unutrašnjih linija, što je pozitivno, ili ima elemenata međunarodnih linija, što bi, kako je rekao, bilo suprotno Ustavu.

Poslanica Socijalističke partije Srbije (SPS) Stefana Miladinović pitala je ministra kulture Vladana Vukosavljevića koji mehanizmi će garantovati sprovodjenje nove Medijske strategije i pratećih zakona i ko će štititi samostalnost uređivačke politike medija.

Miladinović je iznela niz kritika na račun političara iz opozicije za koje kaže da fabrikuju neistine preko medija, žele da uređuju privatne televizije, a da "pošto niko ne zna ko je ko i u kojoj je sada stranci, RTS ne bi imao vremena sve da ih ugosti".

Obeshrabujuća ocjena o medijiskom stanju

Poslanicu SPS-a, kako je rekla, obeshrabrila je ocjena Tanje Fajon o medijskoj situaciji u Srbiji, smatra da se "evropska parlamentarka svrstala na jednu stranu i time dovela u pitanje i svoju procjenu uslova za izbore".

Poslanik Stranke moderne Srbije Vladimir Đurić prenio je pitanje vojnih lica koja su se posle ratova devedesetih odrekli svoje imovine u bivšim republikama SFRJ kako bi ih Srbija primila, a do danas nisu dobili stanove, već žive u privremenom smeštaju.

Miodrag Linta iz Srpske napredne stranke pitao je Tužilaštvo za ratne zločine da li je istina da vodi 161 postupak protiv Srba, 15 protiv Albanaca, tri protiv Hrvata i dva protiv Bošnjaka, i kada će se prikupiti dokazi za zločine počinjene protiv Srba u Maslenici, Medačkom džepu, Bljesku i Oluji.

Poslanik Ujedinjene seljačke stranke Milija Miletić pitao je ministarku zaduženu za demografiju Slavicu Đukić Dejanović da li će u ovoj godini biti najavljenog povećanja pomoći za bračne zajednice i za djecu, jer je to davno najavljeno, a od početka godine tog povećanja nije bilo.

Poslanici su poslije pitanja započeli raspravu o setu finansijskih propisa.

Bonus video: