Kosovo dobija novu vladu: Samoopredjeljenje i DSK potpisali sporazum

Aljbin Kurti i Isa Mustafa potpisivanje sporazuma objelodanili na vanrednoj konferenciji za novinare u zgradi skupštine Kosova u Prištini
2539 pregleda 1 komentar(a)
Lider Samoopredjeljenja, Aljbin Kurti, Foto: AP
Lider Samoopredjeljenja, Aljbin Kurti, Foto: AP

Predsjednici pokreta Samoopredjeljenje i Demokratskog saveza Kosova, Aljbin Kurti i Isa Mustafa, potpisali su sporazum o vladajućoj koaliciji.

Kurti i Mustafa su potpisivanje sporazuma objelodanili na vanrednoj konferenciji za novinare u zgradi skupštine Kosova u Prištini.

"Na jedan dan smo od sjednice Skupštine Kosova na kojoj možemo da biramo novu vladu. Danas smo se sastali sa predsjednikom DSK, profesorom Isom Mustafom, i sastali smo se i dogovorili da sjutra izaberemo novu vladu. Sporazum smo već potpisali i dogovorili smo sve, uključujući podjelu odgovornosti u novoj vladi u kojoj ćemo zajednički upravljati", rekao je Kurti.

"Postigli smo dogovor. Vjerujem da je to dobar posao, u interesu su promjene koje nužno moraju da se dese. Istražili smo sve alternative i opcije. Ono što želimo u budućnosti je da ova vlada bude uspješna i da ispuni očekivanja građana", rekao je Mustafa.

Prema sporazumu, vlada će imati 15 ministarstava – šest pokretu, šest DSK, tri manjinama, prenosi RTS.

Nije rečeno koliko će pripasti Srpskoj listi.

Postizanje sporazuma treba da bude ovjereno i na najvišim oragnima dvije stranke, što se očekuje tokom dana, a pred sutrašnju sjednicu skupštine na kojoj bi mandatar Aljbin Kurti trebalo poslanicima da predstavi svoj kabinet i zatraži podršku.

Očekuje se da se potpredsjednik Samoopredjeljenja Glauk Konjufca, koji je 26 decembra izabran za predsjednika skupštine, povuče sa te funkcije, čime bi ustupio mjesto potpredsjednici DSK Vjosi Osmani.

To mjesto bilo je "jabuka razdora" u pregovorima između dvije stranke o zajedničkom upravljanju novim sazivom kosovske vlade.

Bonus video: