Zaev: Izbori se odlažu ako se ne usvoji zakon o tužilaštvu

"Ukoliko VMRO-DPMNE, DUI, DPA, Pokret BESA, DOM, LDP i stranke Srba, Roma i Turaka žele da se izbori održe 12. aprila kada je i planirano, treba usvojiti zakon o javnom tužilaštvu jer je tako dogovoreno", kazao je on
1072 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Zaev, Foto: Beta/AP, Beta/AP, Beta/AP
Zoran Zaev, Foto: Beta/AP, Beta/AP, Beta/AP

Prijevremeni parlamentarni izbori u Sjevernoj Makedoniji biće odloženi ukoliko se ne usvoji zakon o javnom tužilaštvu, rekao je predsjednik vladajućog Socijaldemokratskog saveza, Zoran Zaev.

"Ukoliko VMRO-DPMNE, DUI, DPA, Pokret BESA, DOM, LDP i stranke Srba, Roma i Turaka žele da se izbori održe 12. aprila kada je i planirano, treba usvojiti zakon o javnom tužilaštvu jer je tako dogovoreno", kazao je on.

Zaev je kazao da su zakon o javnom tužilaštvu, ratifikacija Protokola o prijemu u NATO i zakon o odbrani dio agende koja treba da se završi, što su dogovorile sve stranke prije raspuštanja Sobranja 12. februara.

"Ako neko to prekrši, onda se raspuštanje Sobranja i raspisivanje izbora neće dogoditi", rekao je Zaev, prenosi Tanjug.

Tehnički premijer Sjeverne Makedonije Oliver Spasovski juče je izjavio da ne vjeruje da će biti odlaganje izbora, ali, kako je kazao, ukoliko se to dogodi, biće održani mjesec ili dva kasnije.

Za opozicioni VMRO-DPMNE prihvatljivo je zakonsko rešenje do kojeg će doći ekspertska javnost koja je bila uključena u javnu debatu o zakonu o javnom tužilaštvu.

"Potrebno je kvalitetno zakonsko rešenje, a ne ovakvo kakvo vlast gura na mala vrata, na samo deset dana prije raspuštanja parlamenta", rekao je Mickoski.

Prijevremeni parlamentarni izbori u toj zemlji bi trebalo da se održe 12. aprila.

Kako bi se ispunili zakonski uslovi 2. januara je formirana i tehnička vlada u kojoj ministarska mjesta imaju i funkcioneri iz opozicije u cilju sprovođenja fer i poštenih izbora.

Bonus video: