SPORNA TABLA SA STARIM IMENOM

Atina uložila protestnu notu Skoplju zbog kršenja Prespanskog dogovora

Tehnička ministarka za rad i socijalnu politiku Rašela Mizrahi je, prije nekoliko dana na konferenciji za medije u pozadini postavila tablu ministarstva sa starim imenom države "Republika Makedonija", umjesto "Republika Sjeverna Makedonija"
1958 pregleda 1 komentar(a)
Skoplje, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Skoplje, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 09.02.2020. 14:21h

Šef diplomatije Sjeverne Makedonije, Nikola Dimitrov, izjavio je danas da je Grčka uložila protestnu verbalnu notu zbog kršenja Prespanskog sporazuma, nakon što je tehnička ministarka za rad iz opozicionog VMRO DPMNE koristila staro ime države u tabli ministarstva.

Tehnička ministarka za rad i socijalnu politiku Rašela Mizrahi je, prije nekoliko dana na konferenciji za medije u pozadini postavila tablu ministarstva sa starim imenom države "Republika Makedonija", umjesto "Republika Sjeverna Makedonija".

Na konferenciji za medije Dimitrov je istakao da Mizrahi tim činom, ne samo "zgazila" Ustav, već je prekršila Zakon o ratifikaciji Prespanskog dogovra, “problemtizovala odnose” sa susjednom  Grčkom i "stvorila probleme u realizaciji dva decenijska strateška cilja otadžbine – članstvo u EU i u NATO".

"Država neće dozvoliti ovakvu infantilnost. Ministarstvo za rad nije njen privatni stan, kao što Ustav nije obični komad papira. Ministarki može da se ne dopada Ustav ili Dogovor iz Prespe, ali to joj ne daje pravo da ih ne primjenjuje. Tabla Minstarstva za rad je javna isprava i niko ne može svojevoljno da je mijenja", rekao je ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije. 

Dimitrov je naveo da se u grčkoj verbalnoj noti navodi da postavljanje table sa starim imenom države u Ministarstvu za rad "predstavlja grubo kršenje Dogovora iz Prespe i dolazi nakon ponovljenog kršenja tog dogovora od strane minstarke za rad i ministra unutrašnjih poslova Republije Sjeverne Makedonije (Rašela Mizrahi i Naće Čulev, oboje iz opozicione VMRO DPMNE) koja se protivi Prespanskom dogovoru".

"Ambasada ukazuje Ministarstvu na činjenicu da Dogovor iz Prespe, koji predstavlja stožer odnosa Grčke i Sjeverne Makedonije, omogućava ulazak Sjeverne Makedonije u NATO i snažnu kandidaturu za otvaranje pregovora sa EU, sa punom i aktivnom podrškom Grčke, mora da bude dosledno i stalno poštovan", citirao je Dimitrov, verbalnu notu od 7. februara, dodajući da je njegovo ministarstvo o ponašanju ministara iz opozicionog VMRO DPMNE obavijestilo međunarodne partnere Sjeverne Makedonije.

Dimitrov je istakao da je premijeru Oliveru Spasovskom predložio razrješenje Mizrahi prije raspuštanja parlamenta, "ukoliko svoje djelovanje odmah ne vrati u okvire Ustava".

"Mislim da će biti previše da od ministarke Mizrahi očekujemo da razumije istorijsko značenje Prespanskog dogovora za afirmaciju makedonskog identiteta, za zaokružavanje državnosti u UN, za učlanjenje u NATO i za početak pristupnih pregovora sa EU. Ali, ona je dužna da shvati sopstvenu zakletvu potpisanu u parlamentu i svoju funciju – minstar za rad u jednoj tehničkoj vladi, čiji je osnovni zadatak priprema demokratskih izbora. I svakako, da shvati šta znači ustav u jednoj državi",  rekao je Dimitrov.

Preporučujemo za Vas