Sedam godina kasnije: Novo suđenje sinu vlasnika TV Pink

Prethodnu presudu kojom je Mitrović bio osuđen na 12 mjeseci kućnog zatvora s nanogicom, ukinuo je Apelacioni sud i naložio da se suđenje ponovi, piše nova.rs
7164 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ponovljeno suđenje Aleksandru Mitroviću (28), sinu vlasnika RTV Pink Željka Mitrovića, koji je optužen da je u julu 2013. izazivao saobraćajnu nesreću u kojoj je poginula Andrea Bojanić (17), trebalo bi da otpočne danas pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu. Prethodnu presudu kojom je Mitrović bio osuđen na 12 mjeseci kućnog zatvora s nanogicom, ukinuo je Apelacioni sud i naložio da se suđenje ponovi, piše nova.rs

U obrazloženju odluke Apelacionog suda navedeno je da tokom prvostepenog postupka nije sa sigurnošću utvrđeno kojom se brzinom kretao Mitrović, kada je “BMW X5” kojim je upravljao, naletio na Andreu Bojanić u Ustaničkoj ulici. Osnovnom sudu je zato naloženo da nedvosmisleno utvrdi tu činjenicu, s obzirom na rezultate saobraćajno-tehničkog vještačenja i iskaze saslušanih vještaka.

Podsjetimo, suđenje Mitroviću otpočelo je u oktobru 2015, pune dve godine nakon nesreće, a čitav postupak od početka prate brojne kontroverze. Osim što su se suđenja često odlagala, najčešće zbog izostanaka svjedoka, veštaka, ali i promjena postupajućih tužilaca, zabiljležen je i višemjesečni prekid održavanja glavnih pretresa, u trenutku kada je postupajuća sudija naložila da se dotad sva odrađena veštačenja, obave ponovo zbog brojnih nelogičnih rezultata i stavova vještaka.

Višegodišnje suđenje Mitroviću ostaće, između ostalog, upamćeno i po saslušanju kontroverznog sudskog veštaka obducenta i penzionisanog profesora sudske medicine Branimira Aleksandrića. Osim što se za njegovo ime često vezuju sumnjiva vještačenja u još sumnjivijim slučajevima, njegov “nastup” na suđenju Mitroviću u oktobru 2015, ostavio je bez teksta sve prisutne u sudnici. Naime, tadašnja postupajuća zamjenica tužioca Milena Božović optužila je Aleksandrića da je izmislio povrede Andree Bojanić, na osnovu kojih je utvrđen uzrok nesreće, kao i brzina kretanja Mitrovićevog džipa.

“Tih povreda nema u obdukcionom zapisniku, a na osnovu njih je odrađeno kompletno medicinsko i saobraćajno vještačenje. Ono što je u njegovom nalazu potkoljenica – u obdukcionom zapisniku je podlaktica. I na fotografijama se vidi da povreda koje Aleksandrić navodi Andrea nije zadobila. Stoga, nalaz je ništavan, a integritet vještaka je doveden u sumnju. Takođe, sud je naredbom za vještačenje kao predsjednika komisije odabrao Aleksandrića i dao mu pravo da sam odabere tim, odnosno još dva vještaka saobraćajne struke – rekla je tada pred sudom Božovićeva, a njena odlučnost da ne dozvoli da ovako nešto prođe neopaženo, pozitivno je iznenadio cjelokupnu javnost.

Uprkos tome što je Aleksandrić pokušao da se opravda tvrdnjama da mu ime Aleksandar Mitrović ne znači ništa, kao i da je njemu samom nevjerovatno da je načionio takvu grešku, ovaj skandal pokrenuo je lavinu spekulacija i nagađanja u javnosti.

Naredne godine, na jednom pretresu uslijedio je novi skandal, na koji ista zamjenica tužioca, ni ovaj put, nije ostala nijema. Naime, Božović je optužila jednu svjedokinju odbrane da laže i zatražila od suda da sastavi zapisnik o njenom svjedočenju kako bi se protiv nje poveo postupak zbog davanja lažnog iskaza. Svjedokinja je tvrdila da je sa prozora svog stana vidjela trenutak prije nesreće, odnosno grupu ljudi koja stoji na razdelnom ostrvu, izuzev devojke u belom koja je krenula da prelazi ulicu na crveno svetlo. Tužiteljka je rekla da je svjedokinja uhvaćena u očiglednoj laži, s obzirom na to da Andrea u vreme smrti nije bila u belom, niti je na razdjelnom ostrvu bilo drugih pješaka, što je potvrđeno materijlanim dokazima. Božovićeva međutim, nije dočekala prvostepeni epilog ovog suđenja jer je ubrzo nakon ovog događaja u sudnici, unaprijeđena u zamjenicu Višeg tužioca. Nakon nje, optužnicu je zastupalo još dvoje njenih kolega .

Veliku prašinu podigao je i Savo Bojanić, otac stradale djevojke, koji je gostujući na TV Pink tvrdio da je smrt njegove ćerke politički zloupotrebljena, kao i da se u postupku sudi ocu umesto sinu.

Bonus video: