Konferencija ljekara: Kinezi s maskama u Palati Srbija, srpska strana - bez

Srpski doktori okupili su se u Palati Srbija i putem video linka razgovarali su sa kolegama iz Pekinga, Vuhana, ali i sa univerziteta u drugim kineskim gradovima
3595 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Screenshot/N1
Sa konferencije, Foto: Screenshot/N1

Kineski ljekari su svoja saznanja o virusu protiv koga se cijeli svijet bori prenijeli kolegama iz Srbije na posebnoj videokonferenciji.

Srpski doktori okupili su se u Palati Srbija i putem video linka razgovarali su sa kolegama iz Pekinga, Vuhana, ali i sa univerziteta u drugim kineskim gradovima.

Velika video konferencija sa kineskim kolegama, koje, kako prenosi N1, imaju ozbiljnog iskustva u suzbijanju virusa, organizovana je s ciljem da pomogne srpskim kolegama da preduzmu mjere kako nebi došlo do eskalacije virusa.

Ono što se moglo primijetiti, ističe N1, jeste da su čak i kineski novinari, kao i predstavici kineske ambasade koji su bili u beogradskoj konferencijskoj sali, nosili maske na licu, dok niko sa srpske strane maske nije nosio.

Čak su kineski novinari bili iznenađeni što srpske kolege ne nose maske. Direktor Klinike za infektivne bolesti ovako to objašnjava:

"To zavisi od protokola i procene same države. Procjena kineskih vlasti i njihove epidemiološke službe je da je ta mjera potrebna, naša procjena je da u ovom trenutku, u ovoj epidemiološkoj situaciji, kod nas još nije neophodna, da li će se promijeniti za dva dana, vidjećemo od razvoja situacije. Svako postupa pravilno shodno trenutnoj situaciji koju imamo na terenu. Oni su, za razliku od nas, žao mi je što to moram da kažem, izuzetno disciplinovan narod, oni poštuju preporuke svoje vlade i kada su na teritoriji Kine i kada izađu iz Kine", rekao je direktor Klinike za infektivne bolesti Goran Stevanović.

Predstavnici Kine najavljuju ne samo stručni, već i pomoć u opremi, ako Srbiji to bude potrebno.

"Bez obzira gdje se nalazimo važno je da preduzmemo mjere koje će nas zaštititi", rekao je Jišu Tjan iz Ambasade Kine u Beogradu.

Kineski učesnici naglasili su da je, kako trenutno nema lijeka, naglasak na izloaiji i zabrani okupljanja. Poručuju da je disciplina ključna.

Bonus video: