"PRINUĐEN SAM DA DJELUJEM"

Kurti smijenio Veljiua: Ministar rekao da se broj zaraženih povećava svakog trenutka

U saopštenju se konstatuje da je ministar Veljiu u javnim nastupima koji nisu bili zasnovani na premijerovim izjavama na internim sastancima, "pokazao nedostatak vođstva i otvoreno minimizirao rad vlade čiji je dio"
10340 pregleda 2 komentar(a)
Kurti, Foto: BETAPHOTO
Kurti, Foto: BETAPHOTO

Premijer Kosova Aljbin Kurti smijenio je danas ministra unutrašnjih poslova i javne uprave Agima Veljiua zbog protivljenja premijerovim stavovima o uvođenju vanrednog stanja na Kosovu i izazivanja panike, ocjenama da se broj zaraženih povećava iz sata u sat.

Veljiu je u izjavi za Klan Kosova rekao da se "broj zaraženih povećava svakog trenutka" čime je širio paniku među građanima, pošto ni Ministarstvo zdravlja niti Nacionalni institut javnog zdravstva nisu izjavili da se broj zaraženih povećava iz časa u čas.

"U ovim trenucima, kada sva javna uprava čini maksimalne napore da se minimiziraju štete od koronavirusa, rukovodioci centralnih institucija, uključujući tu i članove vladinog kabineta treba da demonstriraju odemjerenost kako u odlukama tako i u izjavama", saopšteno je iz kabineta premijera Kurtija.

U saopštenju se takođe konstatuje da je ministar Veljiu u javnim nastupima koji nisu bili zasnovani na premijerovim izjavama na internim sastancima, "pokazao nedostatak vođstva i otvoreno minimizirao rad vlade čiji je dio".

"U ovim okolnostima sam prinuđen da djelujem i odlučio sam da smijenim Veljiua sa funkcije ministra unutrašnjih poslova i javne uprave. Ja sam upoznao predsjednika Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isu Mustafu o odluci koju sam donio i od njega zatražio da mi što pijre dostavi ime novog ministra", navodi se u izjavi premijera Kurtija.

U međuvremenu, do izbora novog ministra sve odluke unutar ministarstva će donositi zamjenik ministra Đeljalj Svečla, dodaje se u saopštenju iz kabineta kosovskog premijera.

Veljiu je prvi potpredsjednik Demokratskog saveza Kosova i prije izbora za ministra bio je gradonačelnik Podujeva.