BiH: U entitetu RS kažnjavaće se zbog objavljivanja lažih vijesti i širenja panike

Za fizička lica i odgovorne osobe u pravnom licu predviđena je novačana kazna od 1.000 do 3.000 konvertibilnih maraka, a za pravna lica kazna od 3.000 do 9.000 konvertibilnih maraka (KM)
1013 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Vlade RS, Foto: Vlada RS
Zgrada Vlade RS, Foto: Vlada RS

Vlada bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) usvojila je odluke o kažnjavanju za objavljivanje lažnih vesti i izazivanje panike tokom vanredne situacije zbog korona virusa.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač izjavio je da se za vrijeme trajanja vanredne situacije zabranjuje iznošenje lažnih vesti i tvrdnji kojima se izaziva panika i teže narušava javni red i mir ili onemogućava sprovodjenje mjera.

Lukač je rekao da se to odnosi na "prenošenje lažnih vijesti putem sredstava javnog informisanja i društvenih mreža, jer takve lažne informacije mogu izazvati ozbiljne posljedice".

Za fizička lica i odgovorne osobe u pravnom licu predviđena je novačana kazna od 1.000 do 3.000 konvertibilnih maraka, a za pravna lica kazna od 3.000 do 9.000 konvertibilnih maraka (KM).

"Oni koji šire lažne vijesti preko društvenih mreža ne mogu da se sakriju, organi Ministarstva unutrašnjih poslova će ih otkriti", naveo je Lukač.

Najavio je da će policija RS odmah početi da sprovodi mjere, da će osobe koje šire lažne vijesti biti saslušane i da će biti utvrđeno da li su imale namjeru da izazivaju paniku.

Bonus video: