Kon: Koronavirus potvrđen kod još 27 osoba, ukupno 249 zaraženih u Srbiji

"Hospitalizovano je u Srbiji ukupno 125 osoba zbog prisustva koronavirusa. Na respiratoru je 16 oboljelih, od toga dvoje u KC Vojvodina u Novom Sadu, četvoro u KC Niš, dvoje u KC Kragujevac, osmoro na Infektivnoj klinici u Beogradu", kazao je Kon
6682 pregleda 3 komentar(a)
Kon, Foto: BETAPHOTO, BETAPHOTO
Kon, Foto: BETAPHOTO, BETAPHOTO
Ažurirano: 23.03.2020. 16:01h

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je od posljednjeg presjeka do danas u 15 časova, koronavirus potvrđen kod još 27 osoba tako da je ukupan broj zaraženih u Srbiji 249. On je na redovnoj konferenciji za novinare o situaciji sa širenjem tog virusa rekao da je u odnosu na jučerašnje podatke, testirana još 61 osoba, a da je od novozaraženih, njih 19-oro hospitalizovano.

"Hospitalizovano je u Srbiji ukupno 125 osoba zbog prisustva koronavirusa. Na respiratoru je 16 oboljelih, od toga dvoje u KC Vojvodina u Novom Sadu, četvoro u KC Niš, dvoje u KC Kragujevac, osmoro na Infektivnoj klinici u Beogradu", kazao je Kon.

Upitan da li su ljekari iz Kine imali neke predloge u vezi mjera koje nisu uvedene u Srbiji, Kon je kazao da su se oni potpuno složili sa vanrednim mjerama.

"U vezi mjera izolacije i samoizolacije u startu se ponašali istao kao mi, pa su došli do zaključka da su blagi slučajevi izolacije njima zagorčali situaciju pa su se odlučili na striktnu izolaciju, što znači zasebna soba za svakog oboljelog", kazao je Kon.

Zamjenica direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević kazala je da je prosječan uzrast zaraženih koronavirusom u Srbiji 50 godina, a da dvije trećine inficiranih čine muškarci.

Upitana o broju izliječenih, ona je kazala da su tri pacijenta liječena najprije na Infektivnoj klinici u Beogradu pa u KBC "Dragiša Mišović" otpuštena nakon dva negativna testa ali da i poslije toga moraju da provedu 15 dana u kućnoj izolaciji.

"Bilo je navoda da su neki bolesnici otpušteni i iz klinika u Nišu i Novom Sadu, ali to ne mogu pouzdano da kažem", kazala je zamjenica direktora Instituta Batut.

Na konferenciji je rečeno i da najmlađi pacijent na respiratoru ima 35 godina kao i da je na respiratoru osoba stara 43 godine.

Do juče u 18 časova, u Srbiji su dvije osobe preminule od koronavirusa.

Bonus video: