Srbija: Novinarki određeno zadržavanje, optužena za izazivanje panike i nereda

Njen advokat je kazao da saslušanja nije bilo, već da joj je samo uručeno rješenje
2497 pregleda 1 komentar(a)
Klinički centar Vojvodine u Novom Sadu, Foto: Betaphoto
Klinički centar Vojvodine u Novom Sadu, Foto: Betaphoto

Novinarki portala Nova.rs Ani Lalić određeno je u srijedu veče u PU u Novom Sadu zadržavanje od 48 sati zbog sumnje da bi mogla da ponovi krivično djelo, objavljivanja tekstova koji izazivaju paniku i nerede, potvrdio je za Nova.rs njen advokat Srđan Kovačević.

On je kazao da saslušanja nije bilo, već da joj je samo uručeno rješenje.

“Ja sam bio tokom pretresa, policija se korektno ponašala. Izvršili su pretres njenog stana i zadržali laptop i dva mobilna telefona – službeni i privatni. Potom su je doveli u policijsku stanicu i iskucali joj rešenje,” kazao je on

Prema njegovim riječima, Lalić će biti u pritvoru dok je ne saslušaju. Advokat je izrazio nadu da će se to desiti što prije.

Nova.rs je objavila tekst pod naslovom „KC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre“ u kome je Lalićeva navela da KCV-u ima problem sa “hroničnim nedostatkom osnovne opreme i potpuno haotičnim uslovima rada u vrijeme pandemije”.

Iz Kliničkog centra Vojvodine reagovali su povodom teksta, obavijestivši tužilaštvo i policiju, i optužili novinarku da je tekstom uznemirila javnost i naštetila ugledu te zdravstvene ustanove. Ubrzo zatim, policija je zakucala na njena vrata.

Lalić je odgovorila da je KC Vojvodine urušio sam sebi ugled.

“Ana Lalić je vrhunski profesionalac, hrabra novinarka koja neće nikad ustuknuti pred silom bilo da dolazi od vlasti, mafije, policije, tužilaštva, što je sad u Srbiji, nažalost, sve izmiješano. Najlažljivija vlast “u novijoj srpskoj istoriji” se okuražena vanrednim stanjem drznula da hapsi čestite novinare pod optužbom da lažima šire paniku. Nema tih zaključaka, uredbi i vanrednih stanja koja mogu ograničiti novinarke i novinare kao što je Ana Lalić da ne rade svoj posao. Ne mogu ućutkati ni ostalih 80 novinara i urednika portala Nova.rs, osim da ih sve odvedu u pritvor”, rekao je sinoć glavni i odgovorni urednik Veselin Simonović.

Bonus video: