Kako je radila "bot" armija u Srbiji: 43 miliona tvitova podrške Vučiću

Pojedini "botovi", kako bi odali utisak pravih tviter naloga, koristili su slike poznatih ličnosti kao svoje i, osim promovisanja Vučića, objavljivali su i nepolitičke sadržaje
26965 pregleda 49 komentar(a)
Vučić, Foto: BETAPHOTO
Vučić, Foto: BETAPHOTO

Izvještaj Stanford Internet opservatorije koja je dio poznatog Stanford univerziteta u Kaliforniji, detaljno prikazuje moć srbijanske "bot armije" koja na internetu godinama agresivno promoviše Srpsku naprednu stranku (SNS) i njenog lidera - predsednika Srbije Aleksandra Vučića, piše portal raskrikavanje koji je dio Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK).

Ovaj izveštaj, piše raskrikavanje, sastavljen je na osnovu podataka koje je Tviter dostavio ovoj organizaciji - nakon što je početkom marta obrisao više od osam i po hiljada srbijanskih "bot" naloga.

Ovi nalozi, kako se tvrdi u izvještaju, za četiri godine su tvitnuli više od 43 miliona puta.

Objavili su više od osam i po miliona linkova koji su vodili na sajtove SNS-a, Informera i drugih provladinih medija.

Više od dva miliona puta su u svojim tvitovima koristili hešteg #vucic.

Glavni ciljevi srbijanskih "botova", sem navijanja za Vučića i njegovu stranku, bili su dijeljenje tekstova medija bliskih vlastima, ali i da se obruše na predsjednikove političke rivale - članove opozicije su obasipali kritikama i uvredama.

Na zubu su držali i proteste "1 od 5 miliona".

Pojedini "botovi", kako bi odali utisak pravih tviter naloga, koristili su slike poznatih ličnosti kao svoje i, osim promovisanja Vučića, objavljivali su i nepolitičke sadržaje.

Izvještaj je sačinjen na osnovu obimne istrage u kojoj je sakupljeno impresivnih 2,5 terabajta tvitova, slika i videa koje su botovi objavljivali na svojim nalozima.

Poređenja radi, ova količina podataka premašuje prostor na hard disku većine kompjutera koji mogu da se kupe u Srbiji.

Izvještaj o botovima u Srbiji je na osnovu podataka koje mu je ustupila kompanija Tviter napisao Danijel Buš, postdoktorant na Stanford univerzitetu.

On za KRIK govori o tome kako je sve počelo - njegove kolege u Stanford Internet opservatoriji obavijestile su Tviter o operaciji "botova" u Libiji.

"Kao odgovor, Tviter je podijelio sa nama podatke o svim "bot" nalozima koji su obrisani početkom marta. U ovim podacima su se nalazili i sprski nalozi", kaže Buš.

Tviter je prošlog mjeseca uklonio hiljade naloga iz Egipta, Hondurasa, Indonezije i Saudijske Arabije, ali najviše je "botova" otkriveno upravo u Srbiji.

Tviter je "botove" otkrio ne samo po tome šta su objavljivali, već i zato što su nalozi imali iste IP adrese, objašnjava Buš za KRIK.

"Važna karakteristika ove (bot) mreže bilo je korišćenje iste aplikacije za automatizaciju zvane castle.rs. Najveći broj "botova" je zapravo istovremeno retvitovao i odgovarao na isti tvit. To su takođe jasna obilježja organizovane mreže "botova" sa političkim planom", kaže Buš.

"Mreža je počela da se širi sredinom 2018. godine, neposredno prije nego što su počeli protesti 1 od 5 miliona", navodi se u Bušovoj analizi.

Njihov plan je bio isključivo promovisanje Aleksandra Vučića i potkopavanje njegovih političkih protivnika - naročito onih koji su bili uključeni u proteste.

"Iako tačna veza između ove mreže i SNS nije uspostavljena, prema sadržaju koje su dijelili nema sumnje da im je bio cilj da povećaju Vučićeve izborne šanse početkom 2017. godine (predsjednički izbori), ali i da budu vojska u borbi protiv opozicionih protesta u periodu 2018 - 2020", navodi se u analizi.

Mreža naloga je u periodu od četiri godine retvitovala tvitove sa zvaničnog naloga Aleksandra Vučića više od milion i sedamsto hiljada puta.

Ipak, više od toga, retvitovali su ono što se objavljivalo na nalogu Srpske napredne stranke i novina Informer, pokazuje analiza.

U nešto manjem broju dijelili su sadržaj sa tviter naloga Milenka Jovanova, potpredsjednika glavnog odobora SNS-a, zatim Marka Đurića, direktora Vladine kancelarije za Kosovo, kao i premijerke Ane Brnabić.

Drugi važan posao "botova" bilo je i promovisanje sajtova koji isključivo izvještavaju u korist politike SNS-a i njenog lidera.

Naime, osim zvaničnih sajtova stranke i Aleksandra Vučića, botovi su dijelili sadržaje i sa sajtova provladinih medija - Informera, Aloa i Pinka, kao i agencije Tanjug.

Ovi mediji su poznati po tome što promovišu vladajuću stranku, ali i po stalnoj prizvodnji lažnih vijesti.

Tri najpopularnija bot naloga u mreži bili su Beli lav ( @belilav11), Mirjana Kujović (@1kujovic) i Ivan Ilić (@grofodValjeva), ali poput većine drugih naloga, kako se navodi, nisu imali tendenciju da prikupe mnogo pratilaca.

"3.244 tviter naloga nisu dobili niti jednu reakciju tokom svog postojanja. Nijedan retvit, lajk niti odgovor", kaže se u analizi.

Danijel Buš, autor izvještaja, kaže za KRIK da ovi nalozi nisi radili ništa osim retvitovanja Vučića.

Promocija Vučića, međutim, nije se vodila samo na srpskom jeziku.

"Jedna od zanimljivih karakteristika ove mreže bili su i tvitovi na engleskom jeziku, uz haštagove #nature (priroda), #photo (fotografija), #beautiful (lijepo). Mada mi nije jasno zašto su to radili“, kaže Buš.

Napad na opoziciju bio je još jedan zadatak ove mreže "botova".

Posebna meta bio im je Dragan Đilas, bivši gradonačelnik Beograda i predsjednik opozicione Stranke slobode i pravde.

"Botovi" su Đilasov nalog spomenuli u negativnom kontekstu više od 340 hiljada puta, nešto manje od toga nalog Saveza za Srbiju (SZS), a oko 230 hiljada puta kritikovan je i profil opozicionara Vuka Jeremića.

"SzS su obični nasilnici, sektaši, zlostavljači i bijedni zastrašivači", citiran je komentar jednog "bot" profila u izvještaju.

"Još jedna taktika koju je mreža koristila bilo je zatrpavanje tvitova opozicionih lidera i ostavljanje kritičnih odgovora, kako bi pred drugim korisnicima ostavili utisak njihove nepopularnosti", kazao je Danijel Buš za KRIK.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije želio da odgovori novinarima KRIK-a na koji način su plaćeni ljudi koji su održavali srbijansku "bot" mrežu.

"Ja nisam nikad čuo da je neko nešto pozitivno za mene rekao na tom Tviteru, ali evo sad čujem da je bilo 8.500 lažnih naloga. Moraću ja da postanem glavni bot na Tviteru, pa da ima jedan čovjek koji će da kaže nešto lijepo za mene”, odgovorio je Vučić na konferenciji koja se prenosila uživo.

Brisanje nekoliko hiljada naloga botova SNS-a tviteraši u Srbiji maltene nisu ni osjetili.

Većina se ubrzo "povampirila", pa Buš misli da će sličnih akcija biti i u budućnosti jer, kako kaže, brisanje "bot" naloga kompaniju Tviter ne košta ništa, a višestruko se isplati.

"Normalno je da raspravljaju o politici, ali ako jedna strana zluopotrebljava sistem kako bi dominirala raspravom i otjerala sa Tvitera one koji imaju drugačiji stav, korisnici će početi da sumnjaju da ništa na Tviteru nije istina. To je problem i za Tviter, ali i za njegove korisnike", kaže Buš.