Kon o stanju u Srbiji: Potrebno je da značajan pad traje dvije nedjelje da bi mjere bile ukinute…

"Buni nas samo to da li će opstati virus, da li će preživjeti ljeto. Jedino što stvarno ne možemo znati, to je činjenica kakav nam je imunitet u populaciji”, rekao je doktor Kon
4698 pregleda 3 komentar(a)
Kon, Foto: Betaphoto, Betaphoto
Kon, Foto: Betaphoto, Betaphoto

Na prvoj onlajn konferenciji za štampu od početka vanrednog stanja u Srbiji, javnosti se obratio epidemiolog doktor Predrag Kon.

On je istakao da kada je glasao za “onlajn konferencije” koje su “normalne u čitavom svijetu”, nije razmišljao o tome da će takva odluka da se politizuje, piše Nedeljnik.

Odgovor na pitanje koje svakog zanima, pa i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića kako je rekao Kon, jeste to kada će moći da se vrate normalnom životu.

“Potrebno je da imamo značajan pad u periodu od dvije nedjelje kako bismo mogli da donesemo odluku o postepenom ukidanju mjera. Neću da prognoziram, ali to tačno pada krajem aprila”, rekao je Kon.

“Neke stvari u vezi sa virusom ne znamo, ali to nije nešto što utiče na naš rad. Sve važne stvari znamo. Buni nas samo to da li će opstati virus, da li će preživjeti ljeto. Jedino što stvarno ne možemo znati, to je činjenica kakav nam je imunitet u populaciji”, rekao je doktor Kon.

Istakao je da će po povratku normalnom životu najugroženiji biti stari i djeca.

“Nećemo se u budućnosti stidjeti srpskog scenarija jer da nije bilo mjera, ne bi to bio srpski scenario nego scenario X”, posebno je istakao.

Objasnio je da su svi oni koji su zaraženi, a nose bijele mantile, isključeni sa posla.

“Bili smo svjesni da ćemo ostati bez dosta kadra. Sada smo blizu maksimuma. Kada ljudi počnu da se vraćaju poslije dva negativna testa, to prestrojavanje će kasnije biti opisano kao dobro strategijsko planiranje”, rekao je Kon.

Na pitanje koliko kontakata u prosjeku zaraženi imaju, Kon je objasnio da to zavisi od više faktora.

“Broj kontakta najviše zavisi od starosti. Radno aktivno stanovništvo ima najveći broj kontakata, a neki okvirni prosjek je između 15 i 20 kontakta po zaraženoj osobi”, rekao je Kon.

Bonus video: