Zaraženo 146 ljudi: Direktoru Gerontološkog centra u Nišu prijeti 12 godina zatvora

Postoje indicije da su se u početku infekcije krili simptomi bolesti kod nekih korisnika
11972 pregleda 3 komentar(a)
Gerontološki centar u Nišu, Foto: Betaphoto
Gerontološki centar u Nišu, Foto: Betaphoto

Protiv direktora Gerontološkog centra u Nišu, M.S. (47), koji je u toku prijepodneva uhapšen, podnijeta je krivična prijava za teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi za koje je predviđena zatvorska kazna do 12 godina, izjavio je danas pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković na konferenciji za novinare u Palati Srbije.

Gojović je istakao da je u Gerontološkom centru u Nišu od 256 štićenika na koronavirus pozitivno 140 štićenika i četiri zaposlena, i dodao da je u toku testiranje još jednog broja zaposlenih.

On je rekao da je takva situacija u Gerontološkom centru posljedica "nažalost veoma neprofesionalnog odnosa i nepoštovanja propisa".

"Ustanovili smo čitav niz nepravilnosti u radu centra koje su dovele do ovakog velikog broja zaraženih. Dozvoljavane su posjete štićenicima od strane rodbine i dozvoljavani su izlasci štićenika vam centra, što je od samog starta epidemije bilo zabranjeno", izjavio je Gojković.

Prema njegovim riječima, postoje indicije da su se u početku infekcije krili simptomi bolesti kod nekih korisnika.

On je istakao da to što se dogodilo u Gerontološkom centru u Nišu pokazuje da sve mjere koje je država uvela nisu restriktivne same po sebi i da se može vidjeti šta može da se dogodi kada ih pojedinac ne poštuje.

Epidemilog Branislav Tiodorović je izjavio da je u toku prebacivanje štićenika i zaposlenih Gerontološkog centra u niški Klinički centar.

"Svi oboljeli imaju trenutno laku kliničku sliku, ali kako se radi o starim ljudima sa velikim komorbiditetima, sada je bitka za njihove živote", izjavio je Tiodrović.

On je kazao da to što se dogodilo u Gerontološkom centru jeste neočekivano i predstavlja veliki udar, ali da Klinički centar Niš ima dovoljno kapaciteta da zbrine sve oboljele.

Tiodorović je dodao da u novoj zgradi niškog Kliničkog centra ima mjesta za još 460 pacijenata.

U Kliničkom centru Niš danas do 15,30 časova zbrinuto je 260 pacijenata, i to 201 pacijent u starim klinikama Kliničkog centra, a 59 u novoj zgradi te ustanove.

Od ukupnog broja oboljelih od koronavirusa, 20 pacijenata je priključeno na respiratore i oni se nalaze u jako teškom stanju.

U privremenoj bolnici u hali Sportskog centra "Čair", hotelu "Centroturist", studentskom domu Medicinskog fakulteta i Domu učenika srednjih škola kod gimnazije "Svetozar Marković" trenutno su hospitalizovana 462 pacijenta svi lakom kliničkom slikom ili bez simptoma, navedeno je u izvještaju Kliničkog centra Niš.

Bonus video: