Kon: Duboko me je pogodila molba Sinoda SPC, to potpuno negira naše dosadašnje napore

Navodeći da je o mogućem povlačenju razgovarao sa predsjednikom i premijerkom Srbije, Aleksandrom Vučić i Anom Brnabić, Kon je kazao da je dobio "snažnu" podršku vlasti bez koje, kako je ocijenio, "ne bismo bili u stanju da bilo šta uradimo osim da pričamo"
12737 pregleda 10 komentar(a)
Predrag Kon, Foto: BETA
Predrag Kon, Foto: BETA
Ažurirano: 14.04.2020. 16:30h

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da ga je "duboko" pogodila molba Sinoda SPC u vezi kretanja građana za Uskrs, navodeći da to na neki način "potpuno negira sve dosadašnje pokušaje da se spasu životi".

Komentarišući objavu na Fejsbuku u kojoj je najavio mogućnost da se povuče iz stručnog tima zbog kritika kojima su ovih dana bili izloženi on i ostali članovi tima, Kon je kazao da je to napisao jer je "nivo bezobrazluka prevazišao ono što može da se prihvati".

"Shvatajući da do te mere nema razumijevanja javnosti, osjetio sam potrebu da se sklonim", kazao je Kon na redovnoj konferenciji za novinare o epidemiji korona virusa u Srbiji.

Navodeći da je o mogućem povlačenju razgovarao sa predsjednikom i premijerkom Srbije, Aleksandrom Vučić i Anom Brnabić, Kon je kazao da je dobio "snažnu" podršku vlasti bez koje, kako je ocijenio, "ne bismo bili u stanju da bilo šta uradimo osim da pričamo".

"Svjestan politizacije svega u našoj zemlji, to je nužno da se kaže jer je istina", kazao je Kon.

On je ranije danas na svom privatnom Fejsbuk nalogu naveo da je "vrijeme da se povuče" zbog kritika i prepusti boljima da vode pandemiju.

"Koliko vodim po Fejsbuku, glavni krivac za prodor virusa u Gerontološki centar u Nišu sam ja i stručni tim. Vrijeme je da se povučem zbog toga i prepustim boljima da vode pandemiju. Bolje ne umijem i ne znam. Ratove neću da vodim ni protiv koga, osim protiv virusa. Neprekidno pratim sve misleće ljude i kako se gnijev umjesto na situaciju i sam virus okrenuo prema meni i stručnom timu. Vrijeme je da se sklonim. Privremeno isključenje. Sve najbolje", napisao je Kon.

Upitan da li zbog učestalih kritika na račun rada stručnog tima smatra da se radi o ogranizovanoj kampanji, Kon je kazao da nije nemoguće da je to slučaj ali i dodao da ne može sa sigurnošću tako nešto da tvrdi.

"Napadi postoje neko vrijeme ali nisu bili toliko teški i zlonamjerni. Međutim, nakon dešavanja u Gerontološkom centru u Nišu ti napadi su potpuno nekontrolisani i neprihvatljivi, kao da su se udružili sa virusom protiv svih nas koji se borimo protiv virusa", kazao je Kon.

Dodao je da se više neće obazirati na napade jer braniti se od njih, kako je ocijenio, znači poraz.

"To mora potpuno da se ignoriše jer to su ljudi koji imaju vremena da grozno napadaju sve koji ozbiljno rade", kazao je Kon.

Upitan da li se vrše pripreme za eventualni novi talas epidemije tokom jeseni i zime, rekao je da je dosta urađeno na pripremi društva, da je broj respiratora značajno povećan u odnosu na prethodni period i da misli da su postojeći kapaciteti dovoljni za drugi talas koji je "obično niži nego prvi".

"Vrlo vjerovatno će se na tome raditi u budućnosti jer ovo je ozbiljna opomena. Radiće se tokom ljeta na jednoj studiji na reprezentativnom uzorku, imaćemo i niz testova da provjerimo koliko nam je stanovništvo imuno", kazao je Kon.

Bonus video: