Vučić Irineju: Nije moguće ukinuti zabranu kretanja

"SPC je do sada poštovala i poštuje propisane mjere i preporuke Vlade Srbije, a država se starala da ne donosi naredbe, već najdobronamjernije preporuke za dobrobit vjernika svih tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica u Srbiji", rekao je patrijarh Irinej
14298 pregleda 6 komentar(a)
Vučić, Foto: Betaphoto
Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 15.04.2020. 16:31h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u telefonskom razgovoru poglavaru Srpske pravoslavne crkve patrijarhu Irineju da nije moguće ukinuti zabranu kretanja građana.

"Predsjednik Vučić je istakao da razumije potrebu naroda i crkve za proslavu najvećeg hrišćanskog praznika Hristovog vaskrsenja, za koju je Sveti Sinod brižno i očinski se starajući za svoje vjernike zamolio državni vrh", navedeno je u zajedničkom saopštenju koje su usaglasila dva kabineta.

"Ipak, zbog trenutne epidemiološke situacije u Srbiji, slušajući mjere i uputstva koja nalaže struka, nismo u mogućnosti da ukinemo zabranu kretanja tokom trajanja policijskog časa", kaže se dalje u tom tekstu.

Patrijarh Irinej je primijetio da su nakon saopštenja Svetog Sinoda "mnogi, a neki čak i zvanični predstavnici, davali neprimjerene izjave stvarajući neobjektivnu medijsku sliku, koja bi mogla da šteti ugledu srpske crkve, kao i srpske države, netačno interpretirajući namjeru i crkve i države".

"SPC je do sada poštovala i poštuje propisane mjere i preporuke Vlade Srbije, a država se starala da ne donosi naredbe, već najdobronamjernije preporuke za dobrobit vjernika svih tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica u Srbiji", rekao je patrijarh Irinej.

Predsjednik Vučić je izrazio uvjerenje da će SPC "tako postupati i ubuduće, i na taj način nastaviti da učestvuje u borbi protiv ove svjetske pošasti".

"Predsjednik je iskoristio priliku da se zahvali srpskoj crkvi na pokazanom visokom stepenu društvene odgovornosti i ukazanoj pomoći, uz uvjerenje da ćemo jedinstveni izaći iz ove borbe kao pobjednici. Nadajući se razumijevanju SPC i vjerujućeg naroda predsjednik Vučić je Njagovoj Svetosti i vjernom narodu čestitao nastupajući praznik nad praznicima drevnim pravoslavnim pozdravom - Hristos vaskrse!", navedeno je u saopšenju.

Sinod SPC je nedavno zatražio da se na Usrks na nekoliko sati ukine zabrana kretanja kako bi vjernici mogli da prisustvuju liturgijama.

Vučić poručio da neće biti izuzetaka

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas da je posao vlasti da čuva živote građana i da ne može biti izuzetka oko izlazaka ni za predstojeće uskršnje praznike, zbog čega će zamoliti patrijarha Irineja da službe u nedjelju budu održane bez prisustva vjernika.

Nakon sastanka sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u Beogradu, Vučić je rekao da je siguran da će sve televizije biti zainteresovane da prenose te službe iz hramova i da će ljudi imati prilike da ih saslušaju i da se mole Bogu, istovremeno vodeći računa o svojim životima.

"Vidim da se tako ponašaju predstavnici naše crkve u nekim zemljama u okruženju i na drugim kontinentima. Volio bih da tako bude i ovdje. Mi ćemo se držati slova zakona, a sveštenike i vladike nećemo ometati u sprovođenju liturgije", rekao je Vučić.

Odluka vlasti je da narednog vikenda policijski čas zbog uskršnjih praznika bude produžen od petka u 17 časova do utorka u pet časova.

Govoreći o situaciji u vezi sa pandemijom koronavirusa, Vučić je rekao da postoje neke ohrabrujuće novosti u proteklih 24 sata i da je upravo zbog toga od izuzetne važnosti da građani ostanu disciplinovani i narednog vikenda.

"Molim i penzionere da se strpe još malo, jer je dalje velika opasnost. Virus je i dalje snažan. Ne baš kao na početku, ali je snažan, zbog čega je važno da poštuju mjere Vlade Srbije", rekao je Vučić.

Dodik: Dobar primjer MCP

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je poslije Vučičem da su Srbija i Republika Srpska uslaglasile da se tokom vikenda produži policijski sat i zabrana okupljanja, jer se ne želi ekspanzija korona virusa ni u Srbiji, ni u RS.

Dodik je naveo da je dobar pristup Mitropolije crnogorsko-primorske, koja pozvala vjernike da ne dolaze na Vaskršnju liturgiju, a da će oni naći način da prenose službu, prenosi Tanjug.

Bonus video: