Kon: Ukidanje vanrednog stanja ne znači i ukidanje mjera, to će se desiti kad se desi…

Naglasio je da će popuštanje mjera biti postepeno
2948 pregleda 0 komentar(a)
Kon, Foto: Betaphoto, Betaphoto
Kon, Foto: Betaphoto, Betaphoto

Epidemiolog doktor Predrag Kon kazao je dans na početku konferencije da su svi zdravstveni radnici u Srbiji dobili nove protokole o nošenju opreme još početkom marta.

Naglasio je da će popuštanje mjera biti postepeno.

“Imamo vanredno stanje i proglašenje epidemije od posebnog značaja. Skidanje vanrednog stanja je jedna stvar, a podizanje vanrednog stanja ne znači odjavu epidemije. To će se proglasiti kada više ne bude uslova za kovid 19. To će se desiti kada se bude desilo”, rekao je Kon i dodao da do ljeta imaju plan da sprovedu ispitivanje imuniteta populacije, prenosi Nedeljnik.

“Do tada će stići novi podaci o virusu iz čitavog svijeta i biće mnogo više poznato kakvi su njegovi potencijali i šta se može očekivati. Smatramo da je prerano to testiranje početi odmah, treba sačekati kraj epidemije da bismo imali realnu sliku imuniteta”, rekao je on.

On je najavio da će doći do popuštanja mjera u jednom trenutku.

“Mjere će trajati, ne ovakve kakve su sada, ali o tome će se ozbiljno promišljati vezano za ono što će se obavezno primjenjivati ili preporučivati. To će se polako popuštati kako vrijeme odmiče”, naveo je Kon.

Objasnio je da je na početku bila ideja da škole rade nešto duže zbog kolektivnog imuniteta, ali da je bilo oštrih protivljenja.

“U ministarstvu prosvete se oziljno pripremaju za završetak školske godine. Realno je da ćemo tek sredinom maja početi o tome da raspravljamo”, rekao je Kon.

Bonus video: