Tači: Nezavisnost Kosova je nepovratan proces, EU ne želi novi Kipar

Kosovski predsjednik je naglasio i da će trenutak razgovora o demarkaciji između Kosova i Srbije brzo doći i kako je ocijenio, to će biti "faktički oblik priznavanja nezavisnosti"
120 pregleda 35 komentar(a)
Ažurirano: 18.02.2018. 08:24h

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je nezavisnost Kosova nepovratan proces i da ove godine očekuje, kako je istakao, istorijski sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, jer je to uslov za evropsku budućnost obe strane.

"Nadam se i vjerujem da će 2018. biti godina istorijskog sporazuma Kosova i Srbije kao dvije nezavisne i suverene države. Sporazuma koji će dovesti do potpune normalizacije odnosa, a ujedno i pomirenja naših naroda", kazao je Tači za televiziju N1.

On je u intervjuu emitovanom povodom deset godina od proglašenja nezavisnosti Kosova, naglasio da mir između Beograda i Prištine znači mir za Zapadni Balkan i ocijenio da u tom procesu EU mora da preuzme aktivnu ulogu uz podršku SAD.

"Mislim da je i pravi trenutak za vođstvo obje zemlje da dođe do sporazuma koji je nedostajao tokom sto godina i koji će otvoriti perspektivu za buduće generacije", rekao je Tači.

Naveo je da uzajamno priznanje zavisi od volje obje strane i da bi trebalo da postoji visoka državna i istorijska odgovornost i okrenutost budućnosti.

"Priština je spremna, ali jedno je sigurno - ni Srbija ni Kosovo nemaju evropsku budućnost bez zajedničkog dogovora i bez uzajamnog priznanja. Srbiji neće biti dozvoljeno da se pridruži evropskoj porodici bez priznanja Kosova, jer ni EU nije zainteresovana za stavarnje dugog Kipra na evropskom području", smatra Tači.

On je naglasio i da će trenutak razgovora o demarkaciji između Kosova i Srbije brzo doći i kako je ocijenio, to će biti "faktički oblik priznavanja nezavisnosti".

Tači je zapitao i sa kojom teritorijom i kojim stanovništvom će Srbija ući u EU.

"Sa Kosovom kao dijelom njene teritorije ne, nikad. Sa stanovništvom Kosova kao dijelom Srbije - nikada", kazao je predsjednik Kosova.

Istakao je da izgradnja države Kosovo "nije trka i nije usmjerena protiv Srbije", navodeći da bi Beograd ne bi trebalo da se bavi Kosovom, jer je to kako je dodao, samo gubljenje energije, imajući u vidu da je nezavisnost Kosova nepovratan proces.

Naveo je da se Kosovo tokom deset godina nezavisnosti konsolidovalo i na unutrašnjem i na međunarodnom planu, da ga je priznalo 115 zemalja i da je član oko 200 međunarodnih organizacija.

"Svjestan sam izazova koji imamo u pogledu konsolidacije međunarodnog subjektiviteta Kosova, ali ubijeđen sam da će Kosovo biti dio Ujedinjenih nacija, Uneska, Interpola i svih međunarodnih mehanizama", rekao je Tači, navodeći da to uključuje i pristupanje EU i NATO.

Prema njegovim riječima Kosovo je uspješno prošlo međunarodni nadzor nezavisnosti.

Tači je dodao da je Kosovo pozdravilo stategiju koju je predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker predstavio u vezi sa proširenjem EU na države Zapadnog Balkana.

"Očekivali smo veću jasnoću, ali ima vremena da se ova stategija dopuni i ispravi. Moramo ispuniti naše obaveze. Uskoro ćemo izglasati demarkaciju sa Crnom Gorom u Skupštini Kosova. Kosovo će imati liberalizaciju viznog režima, kao i siguran evropski put", rekao je Tači.

Žali zbog nejedinstva EU oko Kosova

Tači je izjavio juče da je desetogodišnja istorija Kosova "priča o uspjehu", ali i da žali zbog nejedinstva u Evropskoj uniji u vezi kandidature Kosova za članstvo.

On je na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji rekao da Kosovo "još nije član UN a da je njegov put ka EU previše komplikovan".

"Kosovo je najproevropskija, najproameričkija i najprozapadna zemlja na Balkanu. Ponosni smo na tu činjenicu", izjavio je Tači.

Pet od 28 članica EU nije priznalo nezavisnost Kosova, a Tači je rekao da je ubijeđen da bi Kosovo "bilo održivije i stabilnije kad bi EU bila jedinstvena oko njega".

Galerija

Bonus video: