prihvatili zahtjev pokreta Samoopredjeljenje

Na Kosovu zasad ništa od nove vlade, Ustavni sud suspendovao Tačijev ukaz o mandataru

Poslije ukaza Tačija da za mandatara vlade Kosova odredi Avdulaha Hotija, Demokratski savez Kosova je podnio zahtjev za održavanje vanredne sjednice kosovskog parlamenta za subotu, 2. maj na kojoj je trebalo da bude izabran premijer i vlada Kosova
2009 pregleda 0 komentar(a)
Tači, Foto: BETAPHOTO, BETAPHOTO, BETAPHOTO
Tači, Foto: BETAPHOTO, BETAPHOTO, BETAPHOTO

Ustavni sud Kosova donio je odluku da prihvati zahtjev pokreta Samoopredjeljenje (PS) da se donese privremena mjera u vezi sa ocjenom ustavnosti ukaza predsjednika Kosova Hašima Tačija za mandatara za sastav Vlade Kosova. U odluci suda se ističe da je sud većinom glasova odlučio da suspenduje ukaz predsjednika Kosova o mandataru za sastav Vlade Kosova.

"Sud je većinom glasova odlučio da prihvati privremenu mjeru sa rokom trajanja do 29. maja 2020. godine i da odmah suspenduje primjenu ukaza predsjednika Republike Kosovo od 30. aprila", kaže se u odluci Ustavnog suda Kosova.

U odluci se takođe ističe da je Sud bez predrasude o prihvatljivosti ili opravdanju zahtjeva zaključio da se zahtjev podnosilaca za privremenom mjerom u vezi sa dekretom predsjednika prihvati kao osnovan.

Odluka Suda automatski stavlja van snage taj zahtjev i zabranjuje da se to pitanje postavi na dnevni red sjednice Skupštine Kosova najmanje do 29. maja ili do donošenja presude o tome.

Poslije ukaza Tačija da za mandatara vlade Kosova odredi Avdulaha Hotija, Demokratski savez Kosova je podnio zahtjev za održavanje vanredne sjednice kosovskog parlamenta za subotu, 2. maj na kojoj je trebalo da bude izabran premijer i vlada Kosova.

Istovremeno PS je podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti ukaza predsjednika Tačija i zatražio privremenu mjeru suspenzije ukaza do donošenja konačne odluke suda.

Ustavni sud je prekjuče nakon prijema zahtjeva PS zatražio od svih zainteresovanih strana da pošalju komentare u vezi sa zahtevom za određivanje privremene mjere.

Obavještenja o registraciji zahtjeva podnijetog od strane poslanika dostavljeni su predsjedniku Kosova, premijeru Kosova, predsjednici Skupštine Kosova, sa posebnim zahtjevom da se kopija zahtijeva dostavi svim poslanicima Skupštine i Ombudsmanu.

Komentare su dostavili predsjednik Kosova, predsjednica Parlamenta, premijer, Demokratski savez Kosova i dvojica poslanika DSK.

Lider DSK Isa Mustafa je ranije juče izjavio da će poštovati odluku Ustavnog suda i ocijenio da nema osnova za donošenje privremene mjere.