Bregu: RCC priprema drugu fazu Regionalnog ekonomskog prostora

Bregu je kazala da je regionalna saradnja uvijek važna, a da "u vremenima kao što su ova postaje od presudne važnosti", prenio je RCC
781 pregleda 0 komentar(a)
Bregu, Foto: Beta/AP
Bregu, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.05.2020. 08:06h

Generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu objavila je juče na samitu Evropske unije i Zapadnog Balkana da organizacija koju vodi priprema drugu fazu Regionalnog ekonomskog prostora.

"Dok mi je zadovoljstvo da danas i zvanično iskažem punu predanost i spremnost RCC za izradu budućeg akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor, u cilju njegovog mogućeg prihvatanja na samitu u okviru Berlinskog procesa, sam proces je već započeo", rekla je Bregu na samitu održanom putem video veze.

Bregu je kazala da je regionalna saradnja uvijek važna, a da "u vremenima kao što su ova postaje od presudne važnosti", prenio je RCC.

"Borba za ekonomski oporavak neće biti jednostavan zadatak. Zeleni koridor za hranu i ljekove s Evropskom unijom je zaživio, i to je najskoriji primjer regionalne saradnje. Zahvaljujući saradnji i političkoj volji stvari su se promijenile za dvije sedmice", navela je Bregu.

Ocijenila je da "niti jedan izvrstan regionalni plan djelovanja ne može uspjeti bez snažnog političkog vođstva" i dodala da nijedan budući plan o Zapadnom Balkanu neće ostvariti neophodne rezultate ako putevi EU i tog regiona "ne budu u potpunosti usklađeni i približeni".

Bregu je rekla da su već postignuti određeni zapaženi rezultati vezani za Regionalni ekonomski prostor i dodala da je jedan od njih regionalni sporazum o snižavanju cijena rominga.

"Drugi regionalni procesi su u toku i nadamo se da ćemo uskoro imati i dodatne rezultate", kazala je Bregu.

Jučerašnja video konferencija održana je umjesto samita predviđenog za 6. i 7. maj u Zagrebu, otkazanog zbog pandemije koronavirusa. To je prvi zajednički skup lidera EU i partnera sa Zapadnog Balkana od samita u Sofiji u maju 2018. godine.

Bonus video: