VIDEO Protest Dveri ispred Skupštine Srbije; Gojković: To su fašisti i vucibatine

Lider Dveri Boško Obradović je srbijanskom ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru poručio da će "ići na robiju", prenosi N1
6984 pregleda 1 komentar(a)
Obradović rekao Lončaru da će "ići na robiju", Foto: Screenshot/N1
Obradović rekao Lončaru da će "ići na robiju", Foto: Screenshot/N1
Ažurirano: 08.05.2020. 13:00h

Poslanici Dveri u Skupštini Srbije okupili su se jutros ispred zgrade parlamenta, a prilikom tog protesta vrijeđali su i napali ministre i poslanike vladajuće većine prilikom ulaska, prenosi televizija N1.

Kako se navodi, lider Dveri Boško Obradović je ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru poručio da će "ići na robiju".

Reagovalo je i skupštinsko obezbjeđenje, a poslanik vladajuće većine Marjan Rističević snimljen je kako ulazi u zgradu sa pocijepanim sakoom.

Obradović tvrdi da nije bilo fizičkog nasilja, a poslanici Dveri tvrde i da je poslanik Milovan Drecun fizički nasrnuo na njihovu koleginicu Mariju Janjušević.

"Osam godina neko krši Ustav, ruši sve državne institucije i na svaki način manipluiše, ponižava i vrijeđa ovaj narod i državu. Uzeli su nam život, slobodu, finansije i institucije, srušili sve što je normalno u državi. Bunimo se zato što mi više nećemo to da trpimo", rekao je Obradović.

Gojković: Dveri su fašisti i horda vucibatina

Početak Sjednice skupštine Srbije kasnio je 45 minuta zbog incidenta ispred skupštine.

Na početku sjednice predsjednica Skupštine Maja Gojković ocijenila je da je na djelu "fašistički pokušaj poslanika Dveri Boška Obradovića i njegovih pristalica da blikoraju rad Skupštine da legitimno tijelo spriječe da radi svoj posao.

"Svi koji znaju istoriju, znaju da se ovo dešavalo samo kada se rađao fašizam u Evropi i sada moramo svi zajedno da se odupremo ovakvoj pojavi koje nikad nije bilo u Srbiji", rekla je Gojković i dodala da je brutalno napadnut poslanik Marjan Rističević, i da su ga "fašističke horde tukle, šutirale i pocijepale mu sako".

Gojković je pozvala nadležne da reaguju, kao evropske institucije.

Ona je više puta ponovila da su Dveri "horda vucibatina" i "fašisti" i rekla da u parlamentu neće dozvoliti "orgijanje fašista" koji napadaju legitimno izabrane predstavnike naroda.

Poslanici Skupštine Srbije započeli su potom novu sjednicu na kojoj će razmatrati izborne zakone.

Na dnevnom redu je Predlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o izboru narodnih poslanika i Predlog zakona o izmjeni Zakona o lokalnim izborima, koje je podnijela Vlada Srbije.

Najvažnija izmjena je da će potpise potrebne za podneošenje izbornih lista, osim kod javnih bilježnika moći da se ovjere i u opštinskoj, odnosno gradskoj upravi.

Skupština će razmatrati i vladin Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kao i Predlog odluke o imenovanju članova i zamjenika članova Republičke izborne komisije, koji je podnijela Socijalistička partija Srbije.

LDP: Napad na Jovanovića pokazna vježba fašizma, upitno učešće na izborima

Napad pristalica Dveri i njihovog lidera Boška Obradovića na lidera Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomira Jovanovića i pokušaj fizičkog obračuna, pokazuju nivo svijesti lažne alternative Aleksandru Vučiću, koju danas simbolizuje rasformirana i posvađana navodna "prava" opozicija, saopšteno je iz LDP.

U saopštenju se navodi da su Obradovićeve "sačekuše ispred institucija jalovi pokušaji da se sakrije ono sto je svakome jasno, a to je da je došao kraj svim foliranjima, laganjima i strategijama 'prave' opozicije koja se danas između sebe obračunava gore nego sto se obračunavala sa Vučićem u ovih osam godina".

LDP navodi i da "oni koji se zalažu za politiku Ljotićevih nasljednika, ili je prećutno podržavaju, nisu nikakva alternativa Aleksandru Vučiću, već su glavni razlog toga što Aleksandar Vučić osam godina vlada bez prave opozicije", kao i da će zbog posljednjeg napada ponovo razmotriti svoje učešće u izbornom procesu.

"Nas nije bilo u tome, niti će nas biti. LDP svoje odluke ne donosi na osnovu bilo čijih pritisaka, a posebno ne onih koji su pristali da dele društvo, misleći da će tako naći šansu za sebe. Kada su videli da to isto društvo sa gnušanjem odbacuje njih kao što drugi dio društva odbacuje Vučića, postali su agresivni prema svakome ko im se nije poklonio i pristao da zajedno sa njima bude klovn i politički diletant", navodi se u saopštenju.

LDP navodi da će "zbog ovakvih i sličnih situacija koje se ponavljaju, sa sve dramatičnijim uvodima i napadima u narednim danima doneti odluku o svom daljem učestvovanju u izbornom procesu, jer ovakva atmosfera koja se stvara od strane razuđenih pojedinaca može odvesti cijelo društvo u propast i međusobne sukobe".