"21. VIJEK DA BUDE VIJEK UJEDINJENJA SRPSKOG NARODA"

Dodik: Ustaški logori govore da su Srbi bili meta rata, ni politika komunističke Jugoslavije nije bila bolja

"Iz 1944. godine imate jedno Titovo naređenje koji je tražio da se po ulasku u Srbiju pobiju svi domaćini i da se pokuša obračun sa velikosrpskom idejom, što govori o tome da su Srbi bili u kontinuitetu izloženi raznim stradanjima"
4011 pregleda 16 komentar(a)
Dodik, Foto: BETAPHOTO
Dodik, Foto: BETAPHOTO

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da 21. vijek treba da bude vijek ujedinjenja srpskog naroda, koji je, kako je rekao, u prošlosti u kontinuitetu bio izložen raznim stradanjima.

Na obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom, Dodik je u Banjaluci kazao da je to veliki dan za čovječanstvo i civilizaciju koja se u Drugom svjetskom ratu izborila da sačuva osnovne vrijednosti humanizma, jednakosti i slobode, za koju je srpski narod dao nemjerljivu žrtvu, prenijela je RTRS navode agencije SRNA.

Dodik je ocijenio da su te vrijednosti sačuvane zahvaljujući sovjetskom i narodima Jugoslavije, prije svega srpskom, "bez čijih žrtava danas ne bi bilo moguće slaviti slobodu Evrope".

"Činjenica je da su ustanak protiv fašista na prostoru bivše Jugoslavije digli Srbi, na svim mjestima gdje su živjeli, od Hrvatske, Bosne, Srbije. Oni koji su razbili Jugoslaviju danas pokušavaju da pribave sebi antifašistička obilježja, a u suštini su razbili jednu od osnovnih vrijednosti fašističke borbe, a to je bila Jugoslavija", naveo je Dodik.

On je rekao da je srpski narod "počišćen sa mnogih mjesta" u 20. vijeku i ponovio da je nad njim u Drugom svjetskom ratu "izvršen genocid".

"Ustaški logori od Jasenovca, Paga, Jadovnog do stradanja Srba u Kragujevcu, na sajmištu i mnogim drugim mjestima, govore da su Srbi bili meta tog rata i da je trebalo da budu eliminisani", kazao je Dodik.

Dodao je da prema Srbima "ništa bolja nije bila ni politika komunističke Jugoslavije", navodeći da je 1944. godine tadašnji vođa partizana, a kasnije jugoslovenski lider Josip Broz Tito naredio ubijanje "srpskih domaćina".

"Iz 1944. godine imate jedno Titovo naređenje koji je tražio da se po ulasku u Srbiju pobiju svi domaćini i da se pokuša obračun sa velikosrpskom idejom, što govori o tome da su Srbi bili u kontinuitetu izloženi raznim stradanjima", rekao je Dodik.

Preporučujemo za Vas