Ivo Josipović o misi u Sarajevu: Otvorena rehabilitacija ustaštva

"Posebno je opasno kada se ovako nešto praktikuje u multietničkom Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, koja je opako osjetila posljedice ustaškog režima, državi koja je, na žalost, i danas opterećena etničkim netrpeljivostima i politikama koje su odgovorne za stradanja u Drugom svjetskom ratu, ali i u ratu koji i ova generacija pamti"
2956 pregleda 2 komentar(a)
Detalj mise za blajburške žrtve sa kraja Drugog svjetskog rata u sarajevskoj katedrali Srca Isusova., Foto: Beta
Detalj mise za blajburške žrtve sa kraja Drugog svjetskog rata u sarajevskoj katedrali Srca Isusova., Foto: Beta

Bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović komentarišući misu u Sarajevevu posvećenu balajburškim žrtvama kazao da takva komemoracija, bez uvažavanja i jasnog konteksta, predstavlja manipulaciju premijera Hrvatske Andreja Plenkovića (HDZ) i Katoličke crkve.

"Katolička crkva i desni politički krugovi besramno manipulišu. Kancelarka Njemačke Angela Merkel, pa i predsjednik Zoran Milanović, stvari su postavili u ispravan kontekst. Zna se ko je bio ko u ratu, ko borac za slobodu i pravdu, a ko eksponent zločinačke politike i izdajnik. Zna se ko je bio na strani svjetla, ko na strani mraka. Samo HDZ ne zna. Ni pridružene mu ustašofilne ultradesne stranke. Ni Crkva", kazao Josipović u intervjuu za bosanski portal Faktor.ba.

Smatra da nije slučajno Sarajevo izabrano za sjećanje na Bleiburg.

"Posebno je opasno kada se ovako nešto praktikuje u multietničkom Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, koja je opako osjetila posljedice ustaškog režima, državi koja je, na žalost, i danas opterećena etničkim netrpeljivostima i politikama koje su odgovorne za stradanja u Drugom svjetskom ratu, ali i u ratu koji i ova generacija pamti", kazao je Josipović.

Povezani članci

17. Maj 2020.

Sarajlije poručile da fašizam neće proći

On je dodao da su ovakvi događaji opasni, neodgovorni i dio političkog koncepta kojim se želi destabilizovati BiH.

"U svakom slučaju, kad se priča stavi u savremeni kontekst, ne više samo puzajuću već i otvorenu rehabilitaciju ustaštva i četništva, što čine i u Srbiji, nazivanja ulica i institucija po ustašama, korištenje ustaške i četničke ikonografije, masovno rušenje antifašističkih spomenika, nipodaštavanjanje antifašizma", istakao je Josipović.

Bonus video: