Vlada Sjeverne Makedonije trećim paketom mjera podstiče potrošnju i uvodi vikend bez PDV-a

Vikendom bez PDV, preko nižih maloprodajnih cijena, objasnio je premijer Sjeverne Makedonije Oliver Spasovski, država podstiče potrošnju i rast prihoda određenih prodajnih sektora, kao što su prodavnice garderobe, bijele tehnike, namještaja, sanitarija, školskog pribora, knjiga
964 pregleda 1 komentar(a)
Oliver Spasovski, Foto: Betaphoto
Oliver Spasovski, Foto: Betaphoto

Vlada Sjeverne Makedonije usvojila je danas treći paket ekonomskih mjera za podšku građanima i privredi, među kojima su platne kartice za kupovinu makedonskih proizvoda i usluga i vikend bez poreza na dodatu vrijednost.

Kako je obrazložio premijer Sjeverne Makedonije Oliver Spasovski, trećim paketom Vlada će "povećati potrošnju i stimulisati zaštitu, promociju i rast makedonske ekonomske ponude".

Vikendom bez PDV, preko nižih maloprodajnih cijena, objasnio je, država podstiče potrošnju i rast prihoda određenih prodajnih sektora, kao što su prodavnice garderobe, bijele tehnike, namještaja, sanitarija, školskog pribora, knjiga.

"Time očekujemo dodatni prihod od 20 miliona eura koji će se sliti u makedonsku privredu", rekao je Spasovski na onlajn konferenciji za novinare.

Kako je istakao, ukupna vrijednost trećih ekonomskih mjera je 355 miliona eura i omogućiće oživljavanje makedonske ekonomije direktnom podrškom građanima i privredi.

"Treći set ekonomskih mjera se odnosi na revitalizaciju, oporavljanje ekonomije i stimulisanje potrošnje i industrije. Zajedno sa ovim paketom, ukupna pomoć ekonomiji u tri seta mjera iznosi 550 miliona eura, ili 5,5 odsto bruto domaćeg prizvoda", rekao je premijer Sjeverne Makedonije.

U dijelu podrške građanima, treći paket ekonomskih mjera Vlade Sjeverne Makedonije predviđa da oko 100.000 nezaposlenih, ili onih sa niskim primanjima, dobije platne kartice sa 9.000 denara za kupovinu i plaćanje makedonskih proizovoda i usluga, a isti broj će dobiti vaučere za lokalni turizam od 6.000 denara, uz platnu karticu sa 3.000 denara.

"Sledeće mjere su novčana podrška mladima do 6.000 denara, platna kartica od 3.000 denara i vaučeri za kofinansiranje obuka za IT i digitalne vještine, kao novčana nadoknada za sve koji su ostali bez posla od 11. marta do 30. aprila", rekao je Spasovski.

Makadonska ekonomija u trećem paketu mjera može da računa na više mjera podrške, među kojima su novi beskamatni krediti preko Razvojne banke Sjeverne Makedonije, državne garancije za komercijalne kredite, subvencije poljoprivredi za "zelenu naftu" i kredite za modernizaciju.

"Ovo su mjere za novu, razvojnu ekonomiju, preko kojih ćemo povećati potrošnju i stimulisati zaštitu, promociju i rast makedonske ekonomske ponude. Sa novom razvojnom ekonomijom povećaćemo i našu konkurentnost i u regionu i šire", rekao je premijer Sjeverne Makedonije.

Bonus video: