Kosovo: Sedam novozaraženih, ozdravile 23 osobe

Novi slučajevi su kontakti ranije zaraženih i to iz opštine Uroševac pet i po jedan slučaj u opštinama Priština i Gnjilane
1557 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Na osnovu 202 testirana uzorka uzeta sa Klinike za zarazne bolesti i praćenjem kontakata ranije zaraženih otkriveno je danas 7 novih slučajeva pozitivnih na koronavirus, saopštio je Nacionalni institut javnog zdravlja Kosova (NIJZ), čime je broj zaraženih porastao na 985 osoba.

Novi slučajevi su kontakti ranije zaraženih i to iz opštine Uroševac pet i po jedan slučaj u opštinama Priština i Gnjilane.

NIJZ je saopštio da su danas otpuštena 23 pacijenata čime se onih koji su ozdravili popeo na 736.

Na Kosovu su od koronavirusa ali i drugih pratećih hroničnih bolesti do sada preminule 29 osobe.

Trenutno je na Kosovu 220 bolesnika od kovid-19.

Istovremeno, u laboratoriji Instituta do sada je testirano 11.787 uzoraka sumnjivih na virus SARS-CoV-2, dok Institut i druge nadležne službe 24 sata dnevno kontaktiraju i nadgledaju sve slučajeve zaraženih i kontakta zaraženih koje obavezuju da se samoizoluju i, ako imaju simptome na koronavirus, da se jave ljekarima.

Od sjutra na Kosovu na preporuku NIJZ počinje druga faza olakšavanja mere preduzetih u cilju prevencije korona virusa.

Od sjutra počinju da rade frizeri i saloni ljepote, stomatolozi, fizeoterapeuti, zelena pijaca i prodavci na malo, gastronomija u formatu "ponesi sa sobom", željeznički saobraćaj, gradski i međugradski prevoz uz posebne dozvole, kol centri, sa ograničenim ljudstvom, galerije i muzeji.

U drugoj fazi građani će moći da se kreću sat duže, četiri sata dnevno, odnosno dva puta po dva sata, na osnovu rasporeda koji se zasniva na pretposljednjem broju matičnog broja svake osobe.

Bonus video: