Vulin: Republiku Srpsku smatraću posebnom državom, Džaferović ne poštuje Srbe

"Od sada, pa dok Džaferović ne počne da poštuje Ustav BiH, za mene je RS posebna i tako ću je oslovljavati, nikako drugačije", rekao je Vulin
7804 pregleda 4 komentar(a)
Vulin, Foto: BETAPHOTO
Vulin, Foto: BETAPHOTO

Ministar odbrane Srbije i predsjednik Pokreta socijalista (PS) Aleksadnar Vulin izjavio je danas da će Republiku Srpsku (RS) smatrati kao posebnu državu, a ne kao dio Bosne i Hercegovine (BiH), jer predsjedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović ne poštuje Ustav BiH i Srbe koji tamo žive.

"Ako on ne poštuje svoju zemlju, ako ne poštuje građane svoje zemlje, ako ne poštuje moj narod koji živi u BiH, onda ni ja više nisam dužan da poštujem Bosnu i Hercegovinu", rekao je Vulin, a prenio je PS, povodom telefonskog razgovora odlazećeg kosovskog premijera Aljbina Кurtija i Džaferovića.

Vulin je, po završetku kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba na Tari, rekao da on ne mora više da govori da je RS dio BiH.

"Od sada, pa dok Džaferović ne počne da poštuje Ustav BiH, za mene je RS posebna i tako ću je oslovljavati, nikako drugačije", rekao je Vulin.

Vulin je rekao da Džaferović "treba da bude zahvalan Aleksandru Vučiću na tome što poštuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH, a ne da umjesto toga razgovara sa lažnim premijerima i da se miješa u unutrašnja pitanja Srbije".

"Izbor je na Džaferoviću. Кad se on vrati Ustavu BiH, onda ću se možda i ja sjetiti da je RS dio BiH. Do tada ako on ne poštuje svoju zemlju, ne moram da je poštujem ni ja", rekao je Vulin.

Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti i predsjedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović u telefonskom razgovoru juče su ocijenili da je ideja o razmjeni teritorija veoma opasna.

Bonus video: