Djeca u kampanji: Spot SNS sa Vučićem i djevojčicom na meti kritika

Predstavnici Stranke slobode i pravde ističu da je promovisanje djece u političke svrhe grubo kršenje zakonskih odredbi, dok pokret "Jedan od pet miliona" traži da nadležni reaguju i emitovanje zabrane

6018 pregleda 7 komentar(a)
Foto: AP Photo
Foto: AP Photo
Ažurirano: 30.05.2020. 19:54h

Predizborni spot Srpske napredne stranke izazvao je oštre kritike javnosti u Srbiji zbog toga što se u spotu pojavljuje dijete.

Iz Stranke slobode i pravde, kao i pokreta "Jedan od pet miliona" traže da nadležni reaguju i emitovanje zabrane. Iz REM-a pojedinačne ocjene da su naprednjaci napravili zloupotrebu, ali još nije poznato da li će zbog toga biti sankcija, prenosi N1.

Za to vrijeme, prvi čovjek Srpske napredne stranke, Aleksandar Vučić, kaže da će spot biti povučen, ukoliko takvu odluku donesu nadležni organi.

U novom predizbornom spotu, lider SNS-a i predsjednik Srbije maloljetnoj djevojčici je obećao izgradnju novih puteva, škola i vrtića, a otišao je i korak dalje.

Vučić: Tvoj tata radi u inostranstvu, je li tako?

Djevojčica: Da, radi u Njemačkoj.

Vučić: Ako bih ti rekao da imam ideju i plan, kako da tvog tatu i sve druge očeve vratim u Srbiju.

Djevojčica: To bih voljela najviše na svijetu.

Predstavnici Stranke slobode i pravde ističu da je promovisanje djece u političke svrhe grubo kršenje zakonskih odredbi.

"Ovaj prediborni spot je najgrublje kršenje Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta i Kodeksa o zaštiti djece od političkih zloupotreba, i nezabilježen je u istoriji predizbornih kampanja u savremenom svijetu", navela je Stranka slobode i pravde.

Oštre kritike stižu i iz pokreta "Jedan od pet miliona", koji traži da nadležni reaguju i emitovanje zabrane.

"Kada je predsjednik SNS Aleksandar Vučić za naziv svoje izborne liste pokupio slogan sa plakata Adolfa Hitlera - "Za našu djecu", nismo ni slutili da će da ode čak i korak dalje u svojoj imitaciji nacističke propagandne prakse - da djecu direktno zloupotrijebi kao promotere svoje politike", naveli su.

Ipak, Vučić poručuje da u spotu ne vidi nikakav problem. Kaže i da bi mu odluka nadležnih organa o zabrani bila čudna.

"Ako zabrane nadležni državni organi mi ćemo odluku nadležnih državnih organa da prihvatimo, ali biće mi to veoma čudno, jer bi se to prvi put dogodilo i to rekao bih u gotovo cijelom svijetu, a u Srbiji svakako, jer ne zaboravite, pa oni su imali djecu u skoro svim spotovima, pa ja ću danas da vam izlistam 50 njihovih spotova i Tadić, i Đilas i svi drugi, pa 50 su takvih spotova imali, ovdje je važno da imate saglasnost roditelja, mi imamo deklaraciju o saglasnosti roditelja", kaže Vučić.

U Pravilniku o zaštiti prava maloljetnika u oblasti pružanja medijskih usluga jasno je navedeno da je zabranjeno koristiti učešće maloljetnika u programu u političke svrhe ili na drugi način zloupotrebljavati to učešće, navodi N1. Ta televizija tražila je od REM-a da da jasno tumačenje u ovom slučaju.

U međuvremenu, reagovala je članica Savjeta REM-a Judita Popović.

"U spotu Srpske napredne stranke došlo je do zloupotrebe djeteta i REM bi o tome trebalo da raspravlja. Djeca ne smiju da se koriste u reklamne svrhe, a naročito ne u političko-propagandne. Protiv toga sam uvijek", ocenjuje Popović.

Korišćenje djece u političkim spotovima u Srbiji bila je praksa i ranije. Boris Tadić je 2012. sa maloljetnim dječakom igrao košarku. U kampanji za gradonačelnika Beograda 2014. Dragan Đilas je obilazio vrtiće, škole, igrališta i porodilišta.

Bivša članica Saveta REM-a Gordana Suša kaže da ranijih godina, ipak, nije bilo jasno definisano na koji način se političarima zabranjuje da koriste djecu u svrhe političke kapmanje, piše portal N1.

"Tek 2014. su usvojene izmjene na osnovu nove medijske strategije seta medijskih zakona i tada je u Zakonu pisalo da ne smiju zloupotrebljavati maloljetnici zloupotrebom njihovog neiskustva i lakovjernosti, ali nije bilo detaljno precizirano i tek 2015. Pravilnikom baš zbog takvih stvari Pravilnikom o zaštiti maloljetnika to se razrađuje", navodi Suša.

Prije nego što se odlučio da maloljetnu djecu koristi u svrhu kampanje, predsjednik Aleksandar Vučić je prije tri godine takav potez oštro kritikovao, podsjeća N1.

"Uvijek kada vidite da političari negdje nešto petljaju oko djece, znajte samo da gledaju nekako da uzmu pare sebi, a da ne rade svoj uobičajeni posao", rekao je 2017. godine.

Inače, Srpskoj naprednoj stranci je REM zabranio predizborni spot 2018. zbog toga što su tada koristili slike Dragana Đilasa i Aleksandra Šapića sa podrugljivom konotacijom.

Bonus video: