"Kosovo nema luksuz za vakuum u funkcionisanju institucija"

Tači: Vrijeme je za izbor nove Vlade Kosova

Pozvao kandidata za premijera da preuzme odgovornost, a "čitav politički spektar da zajedno radi" na dva pitanja hitna: nastavak suzbijanja epidemije i ekonomski oporavak

335 pregleda 0 komentar(a)
Tači, Foto: AP
Tači, Foto: AP

Predsjednik Kosova Hašim Tači je pozdravio današnje objavljivanje odluke Ustavnog suda kojom je potvrđena ustavna osnovanost njegove uredbe o imenovanju mandatara za sastavljanje nove vlade Kosova i ocijenio da je "sada vrijeme da se izabere nova vlada". "Sada je otvoren put za formiranje nove vlade. Očekujem da nova vlada bude formirana što je prije moguće", rekao je Tači i ukazao da "Kosovo nema luksuz za vakuum u funkcionisanju institucija". "Pozivam stranke i kandidata za premijera Avdulaha Hotija da preuzmu odgovornost. Kosovo je izgubilo dosta vremena promjenom vlada i premijera. Sada je vrijeme za ekonomski oporavak i da nastavimo reforme u svim sektorima života", rekao je Tači.

Pozvao je "čitav politički spektar da zajedno radi" na dva pitanja hitna: nastavak suzbijanja epidemije i ekonomski oporavak.

"Ali, moramo da budemo pažljivi na strateškom planu, posebno u vezi s članstvom u NATO-u i EU", rekao je on i pozvao EU da donese odluku o viznoj liberalizaciji za građane Kosova. "Održavajte posebne odnose sa Sjedinjenim Državama" - poručio je Tači jer su, kako je rekao, "sloboda i nezavisnost Kosova usko povezane sa SAD i njihovim evropskim partnerima". Kosovski predsjednik je uz to ocijenio da je "važno ukloniti sve mjere koje su narušavale partnerstvo s međunarodnom zajednicom".