U S. Makedoniji predloženo ponovno uvođenje policijskog časa

Policijski čas, koji je kao mjera za sprečavanje širenja koronavirusa uveden 22. marta, ukinut je 27. maja, uz obrazloženje da je epidemija pod kontrolom

1719 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Skoplja, Foto: Boris Grdanoski/AP
Detalj iz Skoplja, Foto: Boris Grdanoski/AP

Komisija za zarazne bolesti predložila je danas vladi Sjeverne Makedonije da u naredna četiri dana ponovo uvede policijski čas zbog novog porasta broja zaraženih koronavirusom.

Kako se navodi u saopštenju, predlaže se da u Skoplju, Štipu, Tetovu sa nekoliko okolnih mjesta (Bogovinje, Brvenica, Tearce, Želino i Jegunovce i Kumanovu sa susjednim Lipkovom), gdje je najveći porast broja novozaraženih, policijski čas počne u četvrtak u 21.00 i traje do ponedeljka u 5.00.

U ostalim mjestima Sjeverne Makedonije policijski čas bi četvrtak bio od 21.00 do 5.00, a sljedećih dana od 16.00 do 5.00 narednog dana.

To je saopšteno nakon kordincije koju je ministar zdravlja Sjeverne Makedonije Venko Filipče "zbog povećanog broja novodijagnostikovanih slučajeva kovida 19" održao sa članovima Komisije za zarazne bolesti, lokalnih centara za javno zdravlje i predstravnicima Ministarstva unutrašnjih poslova.

Na sastanku je, kako se navodi, razgovarano o djelovanju na sprečavanju širenja zaraze, a predstavncima MUP je "ukazano na teškoće sa kojima se suočavaju ekipe na terenu kod pristupa ljudi testiranju kao i sa kršenjem mjera samoizolacije" i zatražena je "veća ažurnost, kontrola i sancionisanje kršenja mera".

U Sjevernoj Makedoniji posljednjih nekoliko dana je ponovo u porastu broj zaraženih, a u prethodna 24 sata regostrovan 101 novozazaraženi koronavirisom, što je drugi naveći dnevni broj od početka epidemije, posle 16. aprila kad je potvrđeno 1007 pozitivnih građana.

Policijski čas, koji je kao mjera za sprečavanje širenja koronavirusa uveden 22. marta, ukinut je 27. maja, uz obrazloženje da je epidemija pod kontrolom.