Šta piše u sporazumu DSK i Srpske liste: Dva ministarstva, nema Zajednice srpskih opština

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić je izabran i za zamjenika premijera Kosova i ministra lokalne samouprave, dok je Dalibor Jevtić, ministar za zajednice i povratak, funkcija na kojoj se nalazi već treći mandat

3442 pregleda 129 reakcija 1 komentar(a)
Rakić i Jevtić, Foto: BETAPHOTO
Rakić i Jevtić, Foto: BETAPHOTO

Koalicioni sporazum Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Srpske liste (SL), i pored stalnog zahtJeva srpske strane za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom, ne sadrži obavezu njenog formiranja.

Skupština Kosova izglasala je novu vladu na čelu sa Avdulahom Hotijem iz DSK. Za vladu je glasao 61 poslanik, a 24 je bilo protiv.

U sporazumu koji je danas objavljen i koji ima 12 tačaka, ističe se da Srpska lista dobija dva ministarstva, Ministarstvo lokalne samouprave i Ministarstvo za zajednice i povratke.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić je izabran i za zamjenika premijera Kosova i ministra lokalne samouprave, dok je Dalibor Jevtić, ministar za zajednice i povratak, funkcija na kojoj se nalazi već treći mandat.

Srpskoj listi još sleduje i mjesto savjetnika premijera za zajednice koji je ujedno i direktor Kancelarije za zajednice.

U prvoj tački se kaže da su DSK i Srpska lista saglasne da uspostave saradnju i zajedno upravljaju sa centralnim nivoom, u sedmom mandatu Skupštine.

Pod dva, "DSK i Srpska lista saglasne su da će marljivo raditi u interesu građana, a prije svega, kroz jačanje vladavine zakona, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala bilo kakvog ekstremizma, poštovanje prava građana Srba u skladu sa Ustavom i zakonima na snazi, razvoj ekonomije, otvaranje novih radnih mjesta, nastavak dijaloga uz posredstvo Evropske unije i SAD i uz uklanjanje svih prepreka koje stoje na putu dijalogu", kaže se u sporazumu čije je djelove objavila agencija telegrafi.com.

Kao treća tačka navodi se da se zajednička vlada, u sedmom mandatu Parlamenta, smatra obaveznom za funkcionisanje ovog političkog sporazuma.

"DSK i Srpska lista slažu se sa ovim mandatom sedme zakonodavne vlade, oni moraju preuzeti institucionalnu odgovornost za upravljanje institucijama. S tim u vezi, Srpska lista će preko svojih ministara preuzeti odgovornosti za vođenje Ministarstva lokalne uprave, Ministarstva za zajednice i povratak, pozicije savjetnika premijera, koji će ujedno biti i direktor Kancelarije za zajednice u kabinetu premijera. Jedan od ministara Srpske liste biće takođe potpredsjednik vlade", kaže se u tački 4 koalicionog sporazuma.

DSK i Srpska lista saglasne su da pruže podršku vladinim politikama i da predlože zakone neophodne za sprovođenje programa upravljanja, kaže se u tački pet, dok je u šestoj tački dogovoreno da se DSK i Srpska lista slažu da osobe koje imaju problema sa zakonom ne bi trebalo da budu uključene u vladin kabinet.

DSK i Srpska lista su se saglasili da se svako imenovanje ili razrješenje članova Srpske liste mora vršiti u koordinaciji i dogovoru dvije strane, zapisano je u tački sedam, dok u tački osam se ističe da su parlamentarne grupe DSK i Srpske liste saglasne da neće podržati predloge koje nije usvojila Vlada i za koje nema prethodnog dogovora dvije poslaničke grupe.

"DSK i Srpska lista neće podržati nijedan pokret izglasavanja nepovjerenja koji mogu da pokrenu stranke u Skupštini", kaže se u tački devet i u tački deset se navodi: "Vlada će insistirati na ekonomskom jačanju svih građana, posebno imajući u vidu opštine sa srpskom većinom, kroz finansijsku podršku relevantnim instrumentima, razvojem preduzetništva, ulaganja u poljoprivredu i javno-privatno partnerstvo".

Dvije posljednje tačke, 11 i 12, kažu da se ovaj koalicioni sporazum primjenjuje na period od sedam godina i da stupa na snagu danom potpisivanja od dvojice stranačkih lidera.

Bonus video: