Ustavni sud: "Za dom spremni" ustaški pozdrav i nije u skladu sa Ustavom

Povodom nedavne odluke Visokog prekršajnog suda, koji je zaključio da poklič "Za dom spremni" na početku pjesme Marka Perkovića Tompsona nije prekršaj, Ustavni sud je na pitanja medija saopštio da ne komentariše odluke i rješenja sudova van postupaka iz njegove, Ustavom propisane nadležnosti

868 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Pozdrav "Za dom spremni" je ustaški pozdrav Nezavisne Države Hrvatske koji nije u skladu s hrvatskim Ustavom, saopštio je Ustavni sud Hrvatske.

Povodom nedavne odluke Visokog prekršajnog suda, koji je zaključio da poklič "Za dom spremni" na početku pjesme "Bojna Čavoglave" Marka Perkovića Tompsona nije prekršaj, Ustavni sud je na pitanja medija saopštio da ne komentariše odluke i rješenja sudova van postupaka iz njegove, Ustavom propisane nadležnosti.

"Na osnovu Ustava Republike Hrvatske sudska vlast je samostalna i nezavisna, a sudovi sude na osnovu Ustava, zakona, međunarodnih ugovora i drugih važećih izvora prava, kao i na osnovu činjenica utvrđenih u svakom pojedinom konkretnom postupku", navodi se u saopštenju koje prenosi index.hr.

Ustavni sud garantuje poštovanje i primjenu Ustava i svoje djelovanje zasniva na odredbama Ustava i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu.

"Svoje pravne stavove i ocjene Ustavni sud izražava i iznosi u odlukama, rješenjima i izvještajima koje donosi u Ustavom propisanim ustavnosudskim postupcima. U odnosu na pozdrav 'Za dom spremni', Ustavni sud je u nekoliko svojih odluka izrazio jasno stava da je riječ o ustaškom pozdravu Nezavisne Države Hrvatske te da taj pozdrav nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske", navedeno je u saopštenju.

Bonus video: