Kurti: Nezakonita i štetna odluka o ukidanju reciprociteta u odnosima sa Srbijom

"Čak i u subotu rade i održavaju sastanke samo da bi uklonili reciprocitet sa Srbijom. Kosovo ima bezbroj socijalnih i ekonomskih problema, ali oni ne mogu biti prioritet u poređenju sa zahtjevima Srbije"

764 pregleda 0 komentar(a)
Aljbin Kurti, Foto: Visar Kryeziu/AP
Aljbin Kurti, Foto: Visar Kryeziu/AP

Bivši premijer Kosova Aljbin Kurti ocijenio je da je današnja odluka Vlade Kosova da ukine mjere reciprociteta protiv Srbije nezakonita i štetna.

On je na fejsbuku napisao da Kosovo radi i vikendom samo da bi Srbiji ukinulo reciprocitet i da je današnjom odlukom premijer Avdulah Hoti Kosovo okrivio za prekid dijaloga o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

"Čak i u subotu rade i održavaju sastanke samo da bi uklonili reciprocitet sa Srbijom. Kosovo ima bezbroj socijalnih i ekonomskih problema, ali oni ne mogu biti prioritet u poređenju sa zahtjevima Srbije. Ovo je nelegitimna vlada Kosova. Prekjuče su mediji prenijeli da je 20 kamiona koji su ušli iz Srbije poštovalo našu mjeru reciprociteta", napisao je Kurti na fejsbuku.

U svojim dokumentima izvoznici su napisali Republika Kosovo, piše Kurti i dodaje da se sprovodio reciprocitet.

"Ali nakon današnje odluke više im neće trebati. Hoti je izjavio da je otklonio prepreke za nastavak dijaloga sa Srbijom. Na taj način je okrivio Kosovo za dosadašnji nedostatak dijaloga. Na tako dobru uslugu Srbija i Beograd nije mogao ni da pomisli", smatra on.

Prema njegovim rečima, ova odluka, pored činjenice da će dijalog biti asimetričan za Kosovo, kosovsku stranu okrivljuje za kašnjenje u obnavljanju dijaloga.

"Istorijski gledano, Albanci su imali dve političke struje u zavisnosti od svog stava prema Srbiji. Ni danas to nije drugačije, ali, kao rijetko ranije, situacija je razjašnjena", napisao je Kurti.

Vlada Kosova je na današnjoj sednici odlučila da ukine mere reciprociteta u odnosima sa Srbijom.

Hoti je na konferenciji za novinare rekao da očekuju da će srpska strana ukloniti prepreke kako bi dijalog mogao da se nastavi.

„Donijeli smo važnu odluku da uklonimo prepreke za nastavak dijaloga. Očekujemo da srpska strana ukloni sve prepreke, ali zadržavamo pravo suverene države da preduzme mjere za očuvanje našeg suvereniteta u koordinaciji sa međunarodnim partnerima ", rekao je on.

Protiv ove odluke su glasali predstavnici Alijanse za budućnost Kosova.

Vlada Aljbina Kurtja je mere reciprociteta preduzima od 1. aprila kada je ukinula taksu od sto odsto na proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ista Vlada je 29. maja pooštrila mjere reciprociteta, zahtevajući od Srbije da u trgovinskim odnosima koristi naziv "Republika Kosovo".

Prema toj odluci, ni jedan kamion nije mogao ući na Kosovo ako u pratećim dokumentima nije stajalo da se roba uvozi u Republiku Kosovo.

Bonus video: