Vučić: Srbija i Hrvatska da budu kao Švedska i Norveška

On je rekao da će srpske vlasti pokušati da poboljšaju atmosferu i svi državni zvaničnici imaće obavezu da ne vrijeđaju, ne samo Hrvatsku već i druge zemlje
100 pregleda 22 komentar(a)
Ažurirano: 12.02.2018. 13:02h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Zagrebu da će Srbija i Hrvatska morati da imaju bolje odnose u budućnosti.

On se zahvalio hrvatskoj predsjednici na srdačnoj dobrodošlici. Kako je rekao, dobro razumije da to za hrvatsku stranu nije nimalo lak potez. Vučić je rekao da je došao u Zagreb da razgovara o svim otvorenim pitanjima kojih je mnogo, piše B92.

"Srbija i Hrvatska će morati, željeli to u političkom sistemu i u Srbiji i Hrvatskoj ili ne, da imaju bolje odnose", rekao je Vučić i dodao da će dvije balkanske zemlje imati odnose kao Norveška i Švedska.

Kako je rekao, sa Kolindom Grabar Kitarović razgovarao je o granicama i dodao da dvije zemlje imaju različit stav po tom pitanju.

“Hrvatska se poziva na katastarske knjige, Srbija se poziva na zakon. Potpuno drugačiji stavovi, pokušaćemo da riješimo to bilateralno u naredne dvije godine, ako ne, idemo pred pravosudne organe“, naglasio je Vučić.

Njih dvoje razgovarali su o nestalima, Vučić je najavio da će sljedeće nedjelje razgovarati sa predstavnicima udruženja nestalih iz Hrvatske.

Takođe, kako je rekao, razgovarali su i o pripadnicima manjina, o evropskom putu Srbije i dodao da je zahvalan Hrvatskoj na podršci, o ekonomskoj saradnji...

“Razgovarali smo o regionalnim pitanjima, negdje imamo nepodeljene interese i to je jedan od razloga zašto mislim da će Srbi i Hrvati morati ozbiljno da razgovaraju. Neke konkretne stvari smo krenuli da rešavamo, te rezultate osjećaju Srbi koji žive u Hrvatskoj i Hrvati koji žive u Srbiji“, dodao je on.

On je rekao da će srpske vlasti pokušati da poboljšaju atmosferu i svi državni zvaničnici imaće obavezu da ne vrijeđaju, ne samo Hrvatsku već i druge zemlje.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović navela je poslije sastanka da nijesu razgovarali o prošlosti, piše B92. Grabar Kitarović je kazala otvorena mnoga pitanja.

Kitarovićeva je navela i da su se dotakli mnogih otvorenih pitanja: "U mnogima se nijesmo složili, u nekima smo se približili, a u nekima vjerujem da ćemo se približiti. Najbitnije je da smo se dogovorili da ćemo nastaviti da razgovaramo."

Kolinda Grabar Kitarović je istakla da je sa Vučićem razgovarala o pitanju nestalih, koje bi trebalo što prije da se riješi.

"Ima puno problema, puno godina je prošlo, ali me ohrabruje volja gospodina Vučića da direktno razgovara sa predstavnicima udruženja nestalih". kazala je ona i dodala da će se i sama sastati sa tim udruženjima u Hrvatskoj, ali i u Srbiji.

Razgovaralo se, kako je istakla, i o manjinama, odnosno položaju Srba u Hrvstakoj i obratno, i na tom polju je načinjen iskorak. "Glavni zahtjev Hrvatske u vezi manjina njihova politička zastupljenost na nivou države i pokrajine", rekla je predsjednica Hrvatske i dodala da se nada da će Vučić razgovarati s nadležnima u Srbiji

"Treće pitanje o kom smo razgovarali su pravosudna pitanja. Složili smo se da vlade nastave da razgovaraju u okviru rada međudržavnih komisija i odgovarajućih tijela", kazala je ona.

Obraćajući se medijima, Grabar KItarović je rekla da zadovoljna nakon današnjeg sastanka koji je, kako je rekla pripreman mjesecima. "Željela sam da se taj sastanak dogodi u drugačijim okolnostima, klimi, ali nakon eskalacije verbalnog rata odlučila sam prekinuti to i pozvati Vučića što prije", kazala je ona.

Potom je zahvalila Vučiću što se odazvao pozivu da se poboljšaju inače bremeniti odnosi Srbije i Hrvatske, bremeniti pogotovo zbog prošlosti koju, kako je rekla, za sada nijesu pominjali.

"Naša obaveza kao predsjednika je da se nalazimo, razgovaramo, rješavamo ono što nas razdvaja, nalazimo put ka budućnosti i budućnosti cijelog regiona jugoistočne Evrope", istakla je hrvatska predsjednica.

"U mnogim se otvorenim pitanjima nijesmo saglasili, u nekim smo se približili, u nekim ćemo se u budućnosti približiti. "Zahvaljujem Vučiću za konkretne poteze, njegove lično i vlade, za finansijsku pomoć hrvatskoj zajednici u Srbiji", kazala je Kitarović tokom obraćanja medijima.

"Preporučujemo vladama da nastave pregovore o granici u naredne dvije godine, a ako ne bude rješenja, da se dogovorimo o izlasku na međunarodnu arbitražu", istakla je predsjednica Hrvatske.

Galerija

Bonus video: