Srbija: Obradović pozvao opoziciju da povuče izborne liste

"Ne ulazim u to kako su pojedine izborne liste skupile potpise i prije i poslije vanrednog stanja, niti koliko im je u tome pomogao vladajući režim", kazao je Obradović

810 pregleda 1 komentar(a)
Obradović, Foto: Betaphoto
Obradović, Foto: Betaphoto

Predsjednik pokreta Dveri, Boško Obradović, pozvao je danas sve učesnike izbora u Srbiji "koji sebe smatraju opozicijom" da povuku izborne liste i odbiju učešće na "lažnim" i "protivustavnim" izborima.

"Ne ulazim u to kako su pojedine izborne liste skupile potpise i prije i poslije vanrednog stanja, niti koliko im je u tome pomogao vladajući režim. Ne komentarišem da li su pojedini dali riječ i potpisali 'Sporazum sa narodom' da će bojkotovati izbore ukoliko ne bude uslova da oni budu slobodni i pošteni", saopštio je Obradović.

On je dodao da se ne poziva ni na to da se učešćem na "nedemokratskim" izborima samo daje legitimitet jednom "nedemokratskom režimu" i da im čak ne skreće pažnju da pandemija nove zarazne bolesti još traje i da svaki dan ima veliki broj novozaraženih, što izbore čini veoma rizičnim po zdravlje građana.

"Govorim o kršenju Ustava od strane aktuelne vlasti i protivustavnom karakteru ovih izbora. Učestvovanjem na izborima se saučestvuje u kršenju Ustava", naveo je Obradović i istakao da je poštovanje Ustava Srbije temelj vladavine prava.

On je podsjetio da su izborni zakoni mijenjani u više navrata prije i u toku izbornog procesa, što se prema njegovoj ocjeni ne radi nigdje u demokratskim državama.

"Najprije je u izbornoj godini promijenjeno nekoliko izbornih zakona iz razloga šminkanja lažne demokratske fasade pred posmatračkom misijom iz Evropskom parlamenta. Potom je pred same izbore cenzus spušten sa pet na tri odsto kako se u Narodnoj skupštini ne bi našli samo SNS i SPS i time ogolio besmisao takvog parlamentarizma", rekao je Obradović.

On je dodao da su 40 dana pred izbore, usred izbornog ciklusa, promijenjena dva ključna izborna zakona – o izboru narodnih poslanika i o lokalnim izborima, što je prema njegovoj ocjeni "nezapamćen pravni skandal".

"Dobili smo izbore koji su započeti prije pandemije po jednim izbornim zakonima, a nastavljeni nakon okončanja vanrednog stanja po drugim. Na taj način izvršena je diskriminacija učesnika u izbornom procesu jer su jedni skupljali potpise na jedan način (uz pomoć javnih bilježnika), a drugi na potpuno drugačiji i znatno olakšaniji način i uz pomoć sudskih i opštinskih ovjerivača", rekao je Obradović.

Obradović je dodao da ne može da razumije kako neko ko sebe smatra opozicijom i ko drži do poštovanja Ustava može da učestvuje na lažnim izborima.

"Zato pozivam kolege iz PSG, DJB, Nove stranke, 1 od 5 miliona, SPAS-a... kao i druge učesnike na izborima koji sebe smatraju opozicijom da povuku svoje izborne liste i odbiju učešće na ovakvim protivustavnim izborima", rekao je Obradović.